L'exprimer ministre francès i aspirant a l'Alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha assegurat aquest divendres que el bilingüisme corre perill a Catalunya perquè la política lingüística no està enfocada cap a això: "Silenciar el castellà és silenciar Catalunya i aïllar Barcelona".

En una entrevista de la Cadena Cope, Valls ha afirmat que hi ha alumnes a Catalunya que no saben escriure en castellà i ha definit el bilingüisme com la gran riquesa de Catalunya: "Implementar el català va ser un encert, però arraconar el castellà és un error greu".

Valls també ha insistit que Barcelona és "una marca mundial que ha de ser recuperada" i ha explicat que la seva candidatura va sorgir després que se li proposés en acabar un acte de Societat Civil Catalana al març.

Recuperar Barcelona

Valls ha defensat que la ciutat no és dels partits, sinó de la gent, i ha celebrat que Cs li doni suport, encara que espera que altres partits s'afegeixin a la seva candidatura: "Espero que mirin per l'interès general".

"Els polítics estan ara molt ofegats per la seva pròpia demagògia. Odio el sectarisme, vull una plataforma transversal i vull la unitat dels que volen recuperar Barcelona", ha dit.

Unitat a esquerra i dreta

Valls creu que han d'anar junts tots els que pensen igual a l'esquerra i la dreta sobre Europa, la unitat d'Espanya, la immigració, els refugiats i la democràcia: "A Espanya hi ha una divisió artificial perquè els partits polítics miren primer els seus interessos i no l'interès general".

Ha apostat pel qual Catalunya sigui una de les capitals d'Espanya i de la Mediterrània i no la capital d'una hipotètica república catalana: "Vull ser el candidat de la moderació. Sóc un home d'esquerres, sóc un republicà en el sentit francès".

"Fascinació nacionalista"

Creu que l'esquerra i la socialdemocràcia pateixen una crisi a Europa a causa dels efectes de la crisi econòmica davant de la pujada de la crisi d'identitat i el populisme, que, segons la seva opinió, pot acabar amb Europa: "A Espanya passa el mateix".

Preguntat pel nacionalisme, Valls creu que hi ha una fascinació tant a la dreta com a l'esquerra: "S'ha vist a Catalunya. Aquesta fascinació pel nacionalisme a França existeix també".

Confia a poder oferir un lideratge fort per a Barcelona i així recuperar la seva imatge, que veu deteriorada per culpa de l'alcaldessa Ada Colau i del procés independentista per la "fuga d'empreses", ha defensat.