El regidor de Barcelona pel Canvi Manuel Valls ha aplaudit el pacte sorgit de la taula de diàleg entre França i Nova Caledònia que permetrà la celebració d'un referèndum d'autodeterminació el pròxim 12 de desembre

El també exprimer ministre de França s'ha mostrat fermament contrari al referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya. Tanmateix, no sembla aplicar el mateix criteri pels neocaledonians, és més, a través del seu perfil de Twitter,  ha assegurat sentir-se encantat amb l'acord. 

"Estic encantat amb l'acord entre tots els actors sobre el futur de Nova Caledònia. L'elecció de la data del 12 de desembre de 2021 per part del Govern per al tercer referèndum permet finalment als habitants de Caledònia entendre millor l'endemà. És l'elecció de la claredat", ha escrit. 

 

TUIT MANUEL VALLS A FAVOR DEL REFERENDUM NOVA CALEDONIA

Manuel Valls / Twitter

 

La taula de diàleg

Aquest referèndum serà el tercer d'aquestes característiques, els dos primers els ha guanyat l'unionisme.

A la trobada hi han assistit quatre unionistes (a França en diuen lleials) i tres independentistes, i per la banda de l'Estat hi han estat presents el president Macron, el ministre dels Territoris d'Ultramar, Sébastien Lecornu i el nou alt comissari de Nova Caledònia, Patrice Faure.

Tots els presents han acordat mantenir-se en l'acord de Nouméa, que dona a Nova Caledònia totes les competències excepte seguretat, moneda, justícia i defensa, i fixa la celebració de fins a 3 referèndums. La trobada final ha anat precedida d'una setmana de contactes al màxim nivell a París.

Tal com s'ha acordat, després del consell de ministres s'ha anunciat la data del tercer referèndum, per al 12 de desembre.

El "no" a la independència de Nova Caledònia en el segon referèndum del passat mes d'octubre va ser majoritari. El vot francòfil es va imposar en un 54% davant del 46% del vot independentista, segons va informar el Ministeri d’Ultramar. La votació va estar marcada per una mobilització sense precedents, molt superior al referèndum anterior de fa dos anys. En aquell moment, el "no" va guanyar amb el 56,7% dels vots, lleugerament superior al segon.

 

 

Imatge principal, Manuel Valls / ACN