El ple del Congrés aprovarà aquest dimarts una proposició no de llei del PSOE que insta el govern espanyol a ampliar la coneguda com a llei de memòria històrica, que complirà deu anys al desembre, per a, entre altres coses, estudiar la nul·litat les condemnes polítiques dels tribunals franquistes i exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

D'aquesta forma, la Cambra donarà el seu aval a aquesta iniciativa per segona vegada en dos mesos, ja que la Comissió Constitucional va aprovar el mateix text el passat 8 de març amb el suport d'Unidos Podemos, Ciutadans, ERC, el PNB i Bildu, mentre que el PP va votar en contra, al·legant que la llei ja es compleix, i el seu soci navarrès, UPN, es va abstenir. Ara, PSOE, Unidos Podemos i Ciutadans han confirmat que tornaran a donar-li suport, la qual cosa garanteix la seva aprovació, i és previsible que rebi més suports.

En concret, el text situa el govern espanyol al compliment efectiu de la Llei de memòria i a posar en pràctica les recomanacions del grup d'experts que, el 2011, va plantejar treure del Valle de los Caídos les restes de Franco per poder "resignificar" aquest espai.

La proposta dels socialistes es tornarà a debatre dos mesos després que la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem desestimés el recurs presentat per l'exjutge Baltasar Garzón contra una sol·licitud denegada pel govern espanyol en la qual demanava traslladar els cossos de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera del Valle dels Caídos a un altre lloc.

El text reclama que aquest temple deixi de ser un lloc de "memòria franquista i nacional catòlica" i es converteixi en un espai per a la cultura de la reconciliació i la memòria col·lectiva democràtica, que serveixi per dignificar i reconèixer les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.