El sindicalisme alternatiu, organitzat a la Taula Sindical de Catalunya, ha convocat el sector públic a fer vaga aquest dijous 28 d'octubre per exigir l'estabilització del personal interí i temporal de les administracions i per protestar contra el decret llei per reduir la temporalitat que ha tirat endavant el govern espanyol i que s'està tramitant al Congrés dels Diputats.

IAC, CGT, CNT, CO, SO i CoBas han organitzat mobilitzacions per tot al territori contra el que consideren un "ERO encobert". La manifestació de Barcelona serà a les dotze del migdia i començarà a la plaça Urquinaona. Les organitzacions han fet una crida a participar-hi als 360.000 treballadors del sector públic, 107.000 dels quals són interins o personal laboral temporal.

TUIT Vaga interins

Ensenyament

A ensenyament, la Generalitat decreta que hi ha d'haver 2 docents per cada 4 classes a infantil i primària i 1 professor per cada 3 grups a l'ESO. Per educació especial, llars d'infants, menjadors i activitat complementàries, hi haurà d'haver el 50% de les plantilles com a mínim.

Transport

D'altra banda, el Departament d'Empresa i Treball fixa en el 85% el servei que han de garantir les operadores de transport Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), així com els serveis funeraris públics.

Sanitat

L'ordre també dicta que el sistema sanitari ha de garantir el "normal funcionament" d'urgències, de les unitats especials, del circuit assistencial covid-19 a l'atenció primària i també de la campanya de vacunació. També s'ha d'atendre l'activitat quirúrgica "inajornable", segons dicti el cap de servei, i garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia "en situacions urgents i de necessitat vital".

El servei de neteja dels centres sanitaris mantindrà l'activitat normal en les àrees d'alt risc, amb la totalitat de la plantilla. L'ordre també decreta que s'haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d'urgències i els sistemes d'emergències mèdiques.

Funcions d'assistència

Pel que fa personal d'empreses que realitzen funcions d'assistència, es fixa el mateix servei que el cap de setmana en menjadors socials i el d'un festiu a les residències de gent gran i per a persones amb disminució. Centres de dia hauran de garantir el funcionament habitual de la restauració i un 50% de la resta d'espais. El servei d'ajuda a domicili s'haurà de prestar en casos "urgents, necessaris i inajornables".

Mitjans de comunicació

La ràdio i la televisió pública haurà de retransmetre un 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals i garantir l'emissió de la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

Justícia

Pel que fa als cossos que depenen del Departament de Justícia, el personal de centres penitenciaris haurà d'anar a la feina com si fos un dia festiu; mentre que el que s'encarrega de rehabilitació ho haurà de fer amb un 50% del personal i el d'oficines amb un 65%. Els jutjats que estiguin de guàrdia hauran de comptar amb el 100% dels efectius adscrits.

Al Tribunal Superior de Justícia i a les audiències provincials, el personal de l'administració de justícia haurà de garantir els serveis mínims d'un funcionari en cada sala, secció o servei de registre o de presentació d'escrits. Als jutjats de primera instància i instrucció hi haurà d'haver un funcionari per cada dos jutjats civils i un per cada sala penal.

 

Foto principal: Imatge d'arxiu d'una vaga de funcionaris de Justícia / Sergi Alcàzar