Els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) per la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que es va presentar amb gairebé 122.000 signatures, han anunciat que faran un dejuni del 18 al 20 de desembre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Els impulsors de la protesta argumenten que el ple del Parlament va aprovar a l’octubre, per unanimitat, una resolució per implementar la RGC el 2017 y demanen al Govern que compleixi amb el compromís.  

El portaveu de la comissió promotora, Diosdado Toledano, ha explicat que el dejuni és una de les mesures de pressió que ja van advertir que farien, tres dies abans de l’inici del ple dels pressupostos, que comença el 20 de desembre, si no contemplava una partida per activar la RGC. Per això, també han anunciat que el 20 de desembre a les 18h aniran en manifestació fins a les portes del Parlament on s’iniciarà el debat dels pressupostos.

Principi d’acord

A principis del mes de novembre, entitats i grups parlamentaris –excepte JxSí– van pactar que la prestació sigui de 664 euros; la quantitat que estableix l'indicador de renda de suficiència de Catalunya que està congelat des del 2010.

Segons aquest acord, la primera persona amb condicions per rebre aquesta prestació rebria 664€ (en 12 pagues); la segona persona de la unitat familiar, el 50%; la resta de familiars amb dret, un 30%, i els menors d'edat, 100€.

Toledano reclama a Junts pel Sí que se sumi a l’acord i que incorporin una partida als pressupostos.