La premsa de Madrid ha reaccionat amb sorpresa davant la notícia que la presidenta de Parlament, Carme Forcadell, marxa de vacances a l’estranger i delega, entre el 3 i el 12 d’agost, les seves funcions en el vicepresident primer de la Cambra, Lluís Corominas.

La presidenta ja va anunciar fa una setmana en una entrevista a TVE de Catalunya, que marxava a Etiòpia. No obstant, des de diferents mitjans s’ha volgut subratllar ara la coincidència d’aquesta circumstància amb el xoc institucional provocat per l’aprovació dimecres davant del ple de les conclusions de la Comissió d'estudi del Procés Constituent.

Divendres, després del consell de ministres, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que la primera línia d’actuació del Govern espanyol seria iniciar la via penal contra la presidenta del Parlament per haver permès la votació. El Tribunal Constitucional haurà d’avaluar en una reunió extraordinària dilluns si pren mesures contra ella.

Forcadell va insistir el mateix divendres en una entrevista al canal 324 que no té por de les conseqüències per haver permès la votació. “Seria profundament antidemocràtic que m’inhabilitessin”, va assenyalar.

Les reaccions provocades per les vacances de Forcadell ha tingut també respostes al tuiter, com la del cap de llista d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián.