Sorpresa. El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha prorrogat fins al gener de 2023 la instrucció del cas que investiga la relació d'Iberdrola amb el comissari jubilat de la policia espanyola José Manuel Villarejo, i ha citat a l'Estat com a responsable civil subsidiari de les actuacions de Villarejo quan estava en actiu. En una interlocutòria datada aquest dijous, el titular del jutjat Central d'Instrucció 6 atén així la petició realitzada el maig passat per l'excap de Seguretat d'Iberdrola, Antonio Asenjo, a la peça 17 del cas Tándem, que investiga la relació de l'elèctrica amb empreses vinculades a l'excomissari.

En concret, el jutge García Castellón ha acordat la citació de l'Estat com a responsable civil subsidiari dels delictes comesos per l'excomissari mentre es trobava en servei actiu en el Cos Nacional de Policia. El jutge d'instrucció investiga en aquesta peça separada si Iberdrola va contractar l'excomissari per un milió d'euros entre 2004 i 2012 per a, entre altres coses, infiltrar-se en plataformes contràries als seus interessos o investigar un accionista crític amb la seva gestió, i en ella figuren com investigats Villarejo, el seu soci Rafael Redondo i el mateix Asenjo. Villarejo va accedir a la jubilació voluntària el 22 de juny de 2016.

Raonament del jutge

El jutge de l'Audiència Nacional es basa en una sentència del Tribunal Suprem per considerar que una vegada finalitzat el procés és quan és procedent trucar als possibles responsables civils subsidiaris, a fi que puguin tenir coneixement dels fets i, eventualment, defensar-se.

Per això, afirma, ha d'acceptar-se la petició realitzada per Asenjo i citar l'Estat com a responsable civil subsidiari "oferint-li un termini raonable perquè pugui prendre coneixement de les actuacions i eventualment al·legar o defensar-se, en ordre a la seva possible exclusió de tal posició processal." Només per això, afegeix, el procediment necessitarà necessàriament pròrroga, per la qual cosa acorda allargar la instrucció d'aquesta peça per un termini de sis mesos, fins al 29 de gener de 2023.

Més declaracions

A la interlocutòria, el magistrat acorda una altra sèrie de diligències com declaracions testificals i sol·licita un aclariment a la defensa de Florentino Pérez en relació amb les diligències que havia interessat. D'aquesta manera, hauran de declarar Francisco Blázquez, Mariano Rodríguez López i Gladys Galán, per aclarir si les factures emeses per Casesa i Cenyt, empreses vinculades a l'excomissari, correspondrien als serveis relacionats amb la central d'Arcs de la Frontera, i si aquests serveis van ser prestats per Villarejo.

El comissari Villarejo és novament protagonista per la difusió d'àudios de les seves converses amb ministres del PP i fins i tot jutges en l'Operació Catalunya per frenar al moviment independentista català. En aquest sentit, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha denunciat a la fiscalia Villarejo i l'actual senadora del PP Alicia Sánchez-Camacho per haver-ho fet espiar el 2011.