Les 10.000 urnes que es van fer servir per al referèndum de l'1-O estaven emmagatzemades en 8 comarques de Catalunya, des d'on voluntaris les van distribuir pels diversos col·legis electorals, segons ha explicat avui el responsable de l'operatiu, de nom fictici Lluís, en una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3.

Les urnes es van dipositar en centres que tenien un responsable al Tibidabo, Ponent, Tarragona, Baix Llobregat, Barcelonès, Bages, Osona i Empordà, sense que en cap moment fossin interceptades per la policia espanyola. 

Les urnes es van fabricar en dos dies a la Xina i des d'allà van ser traslladades en 25 dies al port de Marsella, on van entrar en territori europeu, i es van emmagatzemar en un local a prop de Perpinyà. A la duana francesa es van preguntar què eren tantes capses de plàstic, i van donar com a explicació que eren per fer un castell de plàstic per celebrar els 10 anys d'una colla castellera. La policia francesa no va posar cap impediment així a l'entrada de les urnes, tot i que portaven el logo de la Generalitat.

Des de Perpinyà es van passar en 3 camions per la frontera, sense que fossin interceptades.

'Lluís', que ha parlat amb la veu distorsionada i ha indicat que va pagar les urnes de la seva butxaca, ha explicat que va coordinar l'operatiu amb altres dues persones, a les quals cal afegir 8 més que coordinaven les centres comarcals. I els voluntaris sumen la xifra final fins a les 250 persones.