El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha considerat "lamentable" la cremada d'un ninot que representava la figura de Carles Puigdemont a Coripe (Sevilla), i ha demanat que es produeixi "un canvi radical d'actitud en l'última setmana de campanya electoral".

En un missatge publicat a les xarxes socials, el lehendakari ha denunciat que a la plaça principal de Coripe (Sevilla), durant la festa de la Crema del Judes, es disparés i cremés un ninot que representava el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont.

Després d'afirmar que la campanya electoral ha entrat en la seva última setmana "amb un episodi lamentable", la crema pública d'un 'Judes' que representa el president de Catalunya a l'exili, el president basc ha considerat que es tracta d'un "desenllaç previsible des de fa molt temps per a una campanya de permanent encreuament d'acusacions i retrets". "De mitges veritats i demagògia extrema, segons el que hem vingut vivint en campanyes anteriors i en la realitat sociopoliticoinstitucional a l'Estat espanyol en els últims anys", ha afirmat.

En aquest sentit, ha recordat que fa uns dies va fer pública la seva condemna pels actes d'"intolerància, assetjament i falta de respecte democràtic que es van donar a Euskadi davant de la convocatòria d'actes electorals dels partits Ciutadans o Vox". "I ho vaig fer sense especular respecte a provocacions possibles davant la realitat d'autogovern singular a Euskadi", ha expressat.

Segons subratlla, la política "no és això" sinó que suposa un "compromís amb la societat, un compromís amb la convivència, amb una societat plural i moderna en la qual els diferents sentiments de pertinença puguin conviure en llibertat".

"Advoco per un canvi radical en l'última setmana de campanya electoral. Un canvi d'actitud que mostri a les generacions més joves l'autèntic valor de l'acció política entesa com a contrast d'idees al servei del benestar de la ciutadania. Advoco per una cultura política que suposi un compromís ètic i democràtic al servei de la societat", ha conclòs.