El lehendakari, Iñigo Urkullu, es reunirà amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el proper dilluns en una cita en la que tractaran la necessitat d'abordar la necessitat que l'Estat "assumeixi la realitat plurinacional". El president basc aprofitarà la visita a Barcelona en els actes de record dels 30 anys de l'atemptat de l'Hipercor per reunir-se amb el seu homòleg català i abordar la crisi territorial espanyola.

Urkullu ha realitzat aquest anunci durant el ple de control al govern basc, en resposta a una interpel·lació de la parlamentària d'EH Bildu Maddalen Iriarte sobre l'actitud del govern basc davant del resultat del referèndum de Catalunya. El lehendakari ha explicat que mira "amb cautela i respecte" la situació de Catalunya, i ha avançat que coincidirà amb Puigdemont i mantindrà una reunió on "tindrem ocasió de parlar sobre l'actual situació política en l'Estat".

Després de destacar que l'Estatut "ha ajudat la nostra convivència", ha denunciat que "no està complert en la seva totalitat" i veu necessari "actualitzar l'autogovern" perquè creu que els bascos han d'adaptar-se al nou context a l'Estat espanyol i a Europa.

Relació bilateral

Segons ha explicat, l'objectiu del Govern d'Euskadi és la "renovació pactada del nostre estatus, establert en el reconeixement mutu." Així doncs, Urkullu afirma que el que ofereix i el que desitja per a Catalunya és una relació de "bilateralitat efectiva".

Sobre l'actuació del govern basc davant del resultat del referèndum de Catalunya, Urkullu ha rebutjat "especular" amb el resultat de la consulta i amb les possibles conseqüències que podria tenir per part de l'executiu espanyol. A més, ha defensat la necessitat d'apostar pel diàleg "abans i després" per aconseguir una "solució política".