El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurat que "no és realista" la insistència de JxCat de mantenir a Carles Puigdemont com a candidat a la Generalitat i, després d'advertir del risc que "s'esgotin els temps sense una solució de Govern efectiu", ha apuntat que formacions com PdeCat o ERC, "estan advocant perquè s'obri un nou temps".

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi el lehendakari s'ha mostrat convençut de què l'opció de Puigdemont, que defensa JxCat no és 'realista'. Segons el president del Govern basc, la seva afirmació es basa en "les veus dels partits, que també comparteixen una via sobiranista, però que han modificat el seu plantejament del que havia de ser una via unilateral."

També s'ha referit a les manifestacions del mateix president de la Generalitat, qui va assegurar "fa escasses setmanes" que, "no només la independència és el camí, sinó que hi ha un camí que és també el de la bilateralitat", via que Urkullu ha defensat i va suggerir, al seu dia, Puigdemont. "Partits polítics que es reclamen sobiranistes, tanmateix, han modificat la seva estratègia quant al que ha de ser el futur, no per una via unilateral, i plantegen la necessitat d'un president, amb un Govern efectiu abans del 22 de maig", ha afegit.

Ha dit desconèixer "si això és possible o no" perquè "no està sol en mà del PdeCat o d'ERC, sinó "en mans de JxCat com a candidatura i, en el seu cas, també de CUP, en unes votacions o sessió d'investidura en la qual els vots de CUP són condicionants."

El lehendakari ha insistit que "no és realista un plantejament que se segueixi fins al 22 de maig perquè "existeix el risc que s'esgotin els temps sense una solució de Govern efectiu, que és el que necessita la societat catalana". També ha apuntat a "la necessitat que els partits sobiranistes tenen de recuperar la gestió i governabilitat de les seves institucions, de recuperar aquest concepte d'autogovern que ara mateix sembla difuminat per l'aplicació de l'article 155."

Inigo Urkullu creu que "s'estan atès circumstàncies diferents de les que existien fa un mes o mes i mig, i és que els mateixos partits catalans que estaven en la via unilateral, estan plantejant la necessitat d'un candidat efectiu". "Són els mateixos partits catalans, com el PdeCat o ERC, els que estan advocant perquè s'obri un nou temps. Aquestes són les posicions dels partits catalans que ha de condicionar al PNB", ha insistit. Preguntat per si, llavors, els jeltzales podrien sentir-se lliures per negociar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), ha respost: "jo estimo que sí".