El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que "conclogui 39 anys d'incompliments" de l'Estatut amb un calendari de transferències de les competències pendents. Així mateix, ha afirmat que s'entossudirà a aconseguir un clima de diàleg per "eixamplar" el nou estatus basc, que reconegui "el caràcter nacional" d'Euskadi.

En una intervenció en el Fòrum Europa a Bilbao, el president basc ha volgut cridar l'atenció sobre el missatge de fons que significaria complir l'Estatut de Gernika en la seva integritat ja que, segons ha apuntat, suposaria tornar a "obrir el camí cap a la concòrdia".

Després de recordar que encara estan pendents de traspassar a Euskadi 37 competències recollides a l'Estatut, ha indicat que el president del Govern espanyol va considerar factible el traspàs de 30 d'elles. Per això, ha insistit a reclamar-li que acordi un calendari de traspassos que permeti "concloure 39 anys d'incompliments".

"És substituir els incerts senders de la incomunicació per un camí que condueixi al pacte i la convivència", ha remarcat el lehendakari.

Reconèixer "el caràcter nacional" d'Euskadi

A més, ha considerat possible "eixamplar l'acord" i apostar pel "camí de la concòrdia i la convivència, sense renúncies ni imposicions." En aquest sentit, ha cridat a reconèixer "el caràcter nacional" d'Euskadi, aclarir "la capacitat de decisió" i garantir un sistema de bilateralitat "efectiu".

"Tenim capacitat d'avançar en un model de pacte i convivència des del respecte a la pluralitat", ha manifestat Urkullu, que ha assegurat també que s'entossudirà a aconseguir "un clima de diàleg" per "eixamplar" el nou estatus basc, en el qual es reconegui "el caràcter nacional" d'Euskadi.