El lehendakari Íñigo Urkullu també té coses a dir davant la cimera hispanofrancesa. És per això que aquest dimarts, a poques hores de la trobada a Barcelona, va dirigir dues cartes, una en castellà i l’altra en francès, als presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron per posar les seves reivindicacions damunt la taula. El dirigent basc els adjunta la declaració del consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus, que van subscriure ell mateix, els presidents Pere Aragonès, Javier Lambán (Aragó) i Maria Chivite (Navarra), així com els de les regions franceses de Nova Aquitània i Occitània i la ministre d’Afers Exteriors d’Andorra. Entre les qüestions més importants, la reobertura de les fronteres.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

El lehendakari posa damunt la taula qüestions que considera “prioritàries per a la franja pirinenca”, com ara la “necessària obertura dels passos fronterers avui tancats”, la “supressió dels obstacles legals i administratius a la cooperació transfronterera”, el desenvolupament d’infraestructures d’interconnexió en l’àmbit energètic o la cooperació al voltant de l’hidrogen. “Confio que, per la seva entitat, aquestes qüestions siguin adequadament preses en consideració durant la cimera”, escriu Urkullu en la missiva dirigida als dos presidents.

 

Justament pel que fa a l’àmbit energètic, d’important rellevància, Íñigo Urkullu reclama “als governs espanyol i francès una aposta decidida pel desenvolupament d’un vector atlàntic de l’hidrogen que connecti Espanya i França”. Considera que només així els territoris afectats “podem participar en la diversificació de l’abastiment energètic, contribuir a la descarbonització i crear una economia de l’hidrogen que redundi en el progrés i benestar de la nostra ciutadania”. En l’àmbit ferroviari, també exigeix el compliment dels compromisos per desplegar el corredor atlàntic de la Xarxa Transeuropea de Transport.

“Agraint la seva atenció, confio que la cimera sigui profitosa i em poso a la seva disposició per a aprofundir en les qüestions anunciades”, conclou Urkullu les dues missives.

El missatge d'Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat la breu salutació a Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a la seva arribada a la cimera hispanofrancesa que s'ha celebrat a Barcelona per traslladar al president del govern espanyol que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya no s'ha resolt. Així ho ha explicat en una compareixença al Palau de la Generalitat on també ha assegurat que la voluntat de La Moncloa amb aquesta cimera a Barcelona era "simbolitzar una normalitat que no existeix": "Hi ha qui ha volgut utilitzar la cimera per imposar la percepció que el conflicte polític ja s'ha resolt o no existeix. La realitat, però, és tossuda i segueix existint una majoria amplia i transversal que vol decidir lliurement el futur del país. Mentre l'estat segueixi ignorant aquesta realitat, hi haurà conflicte polític", ha reivindicat Pere Aragonès després de la trobada amb Pedro Sánchez i Emmanuel Macron.