L'exregidor de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) Jordi Pesarrodona i l'exdirigent de Solidaritat per la Independència Uriel Bertran es repartiran a parts iguals la vicepresidència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Així ho ha acordat el Secretariat Nacional aquest dissabte després d'una llarga trobada on hi ha hagut dos empats en les votacions del conclave que s'ha celebrat a Vilafranca del Penedès i que ha escollit la jurista Dolors Feliu, nova presidenta de l'ANC en substitució d'Elisenda Paluzie. Segons ha decidit l'entitat, Pesarrodona ocuparà la vicepresidència durant el primer any del mandat del nou Secretariat i Bertran ho farà l'any següent. La decisió s'ha pres després de dues voltes en què ambdós candidats han obtingut unes votacions molt ajustades. El ple constitutiu de la nova cúpula de l'ANC ha escollit també Jordi Domingo com a nou secretari i Josep Pedrol Martí com a tresorer. Ambdós han rebut 42 vots de 60.

Uriel Bertran. - Solidaritat Catalana
Uriel Bertran en una compareixença per Solidaritat Catalana per la Independència

Feliu, presidenta 

La història s'ha tornat a repetir aquest dissabte, quan Dolors Feliu ha estat declarada presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'activista i advocada, amb una llarga trajectòria en el moviment independentista, ha aconseguit fer-se avui amb el principal càrrec de l'entitat, avançant Jordi Pesarrodona. L'activista i pallasso va aconseguir imposar-se en la votació popular dissabte passat, amb 2.306 vots, enfront dels 2.188 de Dolors Feliu, que va acabar en segona posició. Ara bé, aquelles eleccions només servien per a escollir els membres del nou Secretariat Nacional, i ha estat aquest òrgan director que ha escollit els nous càrrecs de l'Assemblea, posant fi, així, a l'era d'Elisenda Paluzie.

Amb tot, Dolors Feliu s'ha acabat imposant avui amb una contundència força evident. Els secretaris nacionals s'han reunit aquest dissabte durant tot el matí a Vilafranca del Penedès, i ho han fet per discutir els nous càrrecs de l'entitat: presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria. Finalment, els 69 membres presents han optat per atorgar la seva confiança a Dolors Feliu, que s'ha emportat 48 vots. En canvi, Jordi Pesarrodona només n'ha obtingut 16, mentre que hi ha hagut quatre vots en blanc i un de nul. L'advocada, doncs, ha aconseguit la majoria de dos terços en primera volta, per a ser proclamada nova presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.

La nova presidenta, Dolors Feliu, s'ha mostrat il·lusionada amb el seu nomenament, i ha remarcat que el repte per a la nova direcció de cara als pròxims dos anys és avançar cap a "l'horitzó de la independència". "Fins ara hem viscut en un núvol cap a la independència, un temps marcat per la repressió, per la Covid i després de l'1 d'octubre. Ja portem gairebé cinc anys", ha remarcat. Davant d'aquesta realitat i aquest temps d'espera, és l'hora de tornar a agafar iniciativa, ha continuat. "Hem de fer-ho sobre els fonaments que ens ha posat l'anterior Secretariat, que ha fet una feina ingent mantenint la flama de la independència. Hem d'agafar aquest relleu i fer-la efectiva", ha advertit.