El jurista Joaquín Urias ha carregat amb duresa contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per la seva decisió de suspendre el diputat de Podemos Alberto Rodríguez. Urias ha indicat que la decisió és "una cacicada" i que Batet ha "insultat el seu càrrec" de presidenta del legislatiu.

"La presidenta del Congrés ha donat un cop de peu al reglament. És possible acatar la sentència del Suprem sense que el diputat perdi l'escó definitivament. I dubto que això sigui competència de la presidenta. Seria una cacicada. La presidenta, que insulta el seu càrrec, diu que l'article 6.2 de la llei orgànica del règim electoral (LOREG) obliga al fet que Alberto Rodríguez perdi l'escó. No és veritat. Aquest article no dona cap dels supòsits de l'article 6.2, mentre que l'article 21 del reglament, en canvi, preveu la suspensió temporal del diputat", ha afegit.

"I a sobre, si el dia 19 d'octubre la competent per decidir sobre això és la mesa del Congrés, el dia 22 no pot passar a ser-ho la presidència. Meritxell Batet s'excedeix de les seves competències, no defensa les de la cambra i priva il·legalment un diputat de la seva condició", afegeix.

Urias1

Urias2

La presidenta de Congrés dels Diputats s'ha doblegat al jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena i ha suspès aquesta tarda l'acta del diputat de Podemos Alberto Rodríguez, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem per donar un cop de peu un policia el 2014. 

Batet ha optat per supeditar-se al criteri del Tribunal Suprem, tot i el malestar que això crea amb Podemos, després que Marchena ha enviat un escrit assenyalant que Rodríguez està condemnat a pena de presó i inhabilitació per sufragi passiu.

Segons han explicat fonts de la Presidència de Congrés en un comunicat, Batet "ha comunicat al diputat Alberto Rodríguez l'ofici del president de Tribunal Suprem pel qual es fa trasllat de la sentència de la sala segona, que comporta la pèrdua de la condició de diputat, i de la interlocutòria per la qual se'n disposa l'execució. Així mateix, s'ha donat trasllat d'aquesta a la Junta Electoral Central, als efectes de la seva substitució, i a la secretaria general del Congrés".

Així mateix, Batet també ho ha tramès d'ofici al Tribunal Suprem, i li ha traslladat còpia d'aquestes comunicacions, mentre que s'ha posat en contacte personalment amb el diputat per traslladar-li la notificació del Tribunal Suprem.

Un cop de peu

 

El parlamentari d'Unidas Podemos va ser condemnat a pagar una multa de 540 euros i indemnitzar un agent de Policia Nacional per donar-li un cop de peu en una manifestació a La Laguna (Canàries) el 2014. La condemna era de mes i mig de presó però el Codi Penal obliga a substituir automàticament la sentència en aquestes condemnes per una multa. El que no va quedar substituït va ser la seva condemna d'inhabilitació de sufragi passiu, és a dir, el dret a presentar-se a unes eleccions.