El cunyat del rei Felip VI, Iñaki Urdangarin, ha reclamat que se li concedeixi el tercer grau penitenciari i ha posat la situació d'altres dos condemnats pel cas Nóos, l'expresident balear Jaume Matas i el seu exsoci Diego Torres com a argument per a això.

Segons avança El Confidencial, en un escrit de rèplica a la Fiscalia, que es va oposar a una semillibertat aprovada fa uns dies pel Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Castella i Lleó, el marit de la infanta Cristina aprecia diferències de tracte entre la seva situació i la de Matas i Torres i afegeix que ha rebut una oferta de treball del Centro Hogar Don Orione, l'ONG amb la qual col·labora com a voluntari. El mateix escrit detalla el contracte laboral i especifica que treballaria de 10 del matí a sis de la tarda de dilluns a dijous i tindria un sou de 900 euros mensuals.

La fiscalia s'oposa al tercer grau

La petició d'Urdangarin arriba després que la fiscalia s'hagi oposat a la concessió del tercer grau en assenyalar que el posicionament favorable per part de la Junta de Tractament Penitenciari de la presó de Brieva no va ser adoptat per unanimitat sinó per una ajustada majoria de quatre vots davant tres. A això afegeix que no s'aprecia una "evolució" suficient ni "ha complert encara la meitat de la seva condemna", ja que no serà fins al maig de 2021 quan arribarà a la meitat, mentre que assolirà les tres quartes parts de la pena en finals de 2022.

A més, el ministeri públic afegeix que la condemna implicava que havia de reparar el mal|dany produït i tornar les quantitats imposades i que el pres no ha fet encara "cap esforç en aquest sentit".

La versió de la defensa

Per la seva part, la defensa d'Urdangarin argumenta just el contrari, ja que han transcorregut més de dos anys des que va començar a complir la condemna, "temps suficient per poder haver percebut personal i íntimament el caràcter retributiu de la condemna com a càstig a unes conductes que han estat mereixedores de retret social". "És plenament conscient dels errors comesos i de la duresa de la privació de llibertat", assegura la defensa d'Urdangarin, pel que "resulta difícil que pugui reincidir". A més, afegeix que els delictes comesos no provoquen tampoc l'"alarma social" que existeix segons la fiscalia.