Els diputats d'Unión del Pueblo Navarro (UPN), el Partido Regionalista de Cantabria (PRC), Coalición Canaria (CC) i Teruel Existe han segellat una aliança per intentar constituir un grup parlamentari de tall regionalista al Congrés i evitar així haver de recalar en el Mixt, segons han confirmat a Europa Press fonts parlamentàries.

Per formar grup propi cal sumar un mínim de cinc diputats i haver obtingut almenys el 15% dels vots en aquelles circumscripcions en les quals un s'ha presentat. Les quatre formacions regionalistes sumen cinc escons, ja que UPN en té dos i resta n'aportaria un cada una.

A més, els navarresos, el càntabre i el terolenc van aconseguir més d'un 15% de suports a les seves respectives províncies. Per la seva part, Coalición Canaria, que es va presentar a les generals en coalició amb Nueva Canarias, al·legarà que va superar aquest llindar a Tenerife, on va arribar al 16,45%.

Les dues formacions canàries es van presentar juntes en les dues circumscripcions de l'arxipèlag, però CC reivindica suport que va obtenir a Tenerife, que és el seu feu electoral, mentre que Nueva Canarias té més suports a Las Palmas, on va sumar el 9,94% dels vots. En tota la comunitat ambdues van arribar al 13,12%, i va quedar a gairebé dos punts del 15%.

A l'espera del PSOE

Aquestes formacions esperen que el PSOE doni el vistiplau a l'operació i avancen que al PP (que integra juntament amb Ciutadans la coalició Navarra Suma) no la veuen amb mals ulls. En cas de tirar endavant, després es podrien unir a aquest grup regionalista el diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, i el de Foro Asturias, Isidro Martínez Oblanca, que es va presentar a les eleccions en coalició amb el PP.

Si la Mesa del Congrés autoritza la creació d'aquest grup, al Mixt es quedarien els vuit diputats de Junts per Catalunya, els dos de Más País, els dos de la CUP, el de Compromís i el del Bloque Nacionalista Galego (BNG). En cas de no fructificar el grup regionalista, el Congrés hauria de funcionar amb el Grup Mixt més ampli de la història: 21 diputats d'onze formacions diferents.