Afiliats d'Unión del Pueblo Navarro (UPN) demanen que el nom del partit passi a ser en euskera. Així consta entre el mig centenar d'esmenes presentades a la proposta d'estatuts del partit, que seran debatudes en el consell polític que la formació regionalista navarresa celebrarà el pròxim 6 d'abril, tal com explica el mitjà Notícias de Navarra. El problema és que la traducció literal és "Nafarroako Herria Batasuna", unes sigles gairebé idèntiques a 'Herri Batasuna', la coalició popular que va representar l'esquerra abertzale, però va ser il·legalitzada perquè els consideraven com a part d'ETA.

Les propostes de canvi de nom eviten el terme 'Batasuna'

És per això que els afiliats que han fet les seves propostes adaptant-les i evitant els termes 'Herri Batasuna'. Un exemple és el de l'afiliat Estella, que proposa un canvi de nom a 'Nafar Herriaren Batzea' (NHB), però el terme 'batzea' ve més relacionat amb el significat de "sumar" o "ajuntar". Aquest afiliat del partit regionalista navarrès, que té un diputat al Congrés, defensa que el partit s'ha de "sensibilitzar amb la societat navarresa i amb aquella part que parla la llengua cooficial de la nostra comunitat". "Aquest gest simbòlic ajudarà a la despolitització i l'ús en llibertat de l'euskera com a llengua cooficial dins d'Espanya", assegura Estella. 

Un altre afiliat, Andosilla, planteja el nom d''Elkarrekin Nafarroaren Herrikora' (ENH), que significa 'Junts per al Poble de Navarra'. Alhora, també proposa com a alternativa 'Navarrako Herriarentzat Elkarrekin (NHE)', una traducció relacionada a Junts pel Poble de Navarra. Així mateix, considera que "per a arribar a la majoria social necessària, UPN necessita atraure a una part de l'actual electorat socialista i també a aquells que no són secessionistes, però els hi donen suport per simpatia cap a la llengua i la cultura basca, fins i tot no sent bascoparlants". A més, proposa canviar el logo adaptant-ho al canvi de nom i una versió de la pàgina web en euskera.

UPN busca créixer

Tanmateix, aquestes propostes tenen poques possibilitats que tirin endavant, però representen un sentir d'alguns afiliats del partit, que han vist com han perdut l'Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra en pocs mesos i que busquen créixer electoralment a través de votants que actualment es decanten pels socialistes. De fet, UPN va guanyar les eleccions al Parlament de Navarra en les passades eleccions autonòmiques del 28 de maig, però l'abstenció de Bildu i els vots a favor de l'espai de Sumar i Geroa Bai van permetre a la socialista María Chivite desbancar al regionalista Javier Esparza. A més, durant uns anys, UPN es va presentar conjuntament amb el Partit Popular a les eleccions al Congrés, però en les del 23 de juliol van anar per separat. UPN va aconseguir un diputat, quedant quarta força. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!