Pessimisme a Unión del Pueblo Navarro. El president d’UPN, Javier Esparza, ha assegurat aquest dilluns que el seu partit ha assumit ja “la realitat”: una investidura d’Alberto Núñez Feijóo està condemnada al fracàs i el líder del PP no es convertirà en president del govern espanyol “en cap dels escenaris”. No obstant això, ha reconegut que és “legítim” que el popular es presenti a una investidura perquè “va ser el guanyador” de les eleccions generals del 23-J. “Però la realitat política és una altra”, ha reiterat, perquè "desgraciadament el resultat permet que Pedro Sánchez pugui ser president i aquí la realitat és que el senyor Feijóo no ho serà".

Així s’ha expressat aquest dilluns el líder d’UPN en unes declaracions a Antena 3, en les quals també ha assenyalat que “no es pot estar enganyant la gent”, en referència a un discurs del PP que sembla convèncer l’electorat espanyol que existeix una via per investir Feijóo: que el PSOE s’abstingui. Ara bé, Esparza també ha lamentat profundament que la investidura de Pedro Sánchez —si aquesta tira endavant— comptarà amb el suport d’un “pròfug de la justícia”, en referència a Carles Puigdemont i el ‘sí’ necessari de Junts per Catalunya perquè la Moncloa continuï en mans del PSOE. 

Segons Esparza, sigui quina sigui la decisió de Carles Puigdemont —investir Pedro Sánchez o enviar l’electorat a unes noves eleccions generals— estarà “rebentant Espanya”. És per això que ha qualificat la situació de “complexa” des d’un punt de vista de la governabilitat, ja que partits com ERC, Bildu i Junts no donen, a parer seu, “estabilitat”. I ha assenyalat que és "perjudicial" per a Espanya que els dos grans partits, PP i PSOE, siguin "incapaços" d'arribar a consensos bàsics.

Reunió de Feijóo amb Abascal posterior al 23-J

Per altra banda, els líders del PP i Vox, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, van trobar-se la setmana passada per analitzar l’escenari posterior a les eleccions generals del 23-J, que fa que una investidura del popular sigui pràcticament impossible. El primer contacte que van tenir va ser per via telefònica, i llavors es van instar a tenir una trobada cara a cara, que finalment va produir-se a finals de la setmana passada.

En aquella reunió es van dedicar a analitzar el resultat de les eleccions generals, amb la falta de suma de PP i Vox per a una majoria absoluta —per molt que diverses enquestes demoscòpiques ho pronostiquessin— i la incertesa sobre possibles pactes que facin possible una investidura.

La mateixa nit electoral, Abascal va culpar el PP d'haver "frustrat l'alternativa" amb les seves crides al vot útil. També va acusar el PP d'haver-se cregut unes enquestes "manipulades" i donar per feta la victòria abans d'aconseguir-la. "Han venut la pell de l'os abans de caçar-lo", va lamentar.