El discurs nadalenc del rei Felip VI ha estat reproduït massivament per la premsa contrària al procés sobiranista. Els editorials de diferents diaris catalans i espanyols han aprofitat l'al·locució del Monarca per carregar contra el referèndum d'independència.

L'editorial d'El País aplaudeix el discurs reial, tot i que passa molt per sobre de les referències del discurs a Catalunya, i es limita a afirmar que si bé Felip VI no va esmentar explícitament Catalunya ni la sobirania nacional va criticar els comportaments que ignoren "els drets que tenen i comparteixen tots els espanyols per a l'organització de la vida en comú". El País lloa l'estratègia de Felip VI com "un camí intel·ligent", ja que, segons el diari madrileny: "Aprofundeix en el camí de defensa de la llei i dels valors constitucionals, des de la més estricta neutralitat política".

En canvi, l'editorial d'El Mundo dedica molta més atenció a les referències a Catalunya. Elogia la fermesa de Felip VI enfront del "totalitarisme que amaguen els postulats independentistes". També denuncia que el fet que TV3 no emetés el discurs és una mostra de "la intransigència sobiranista"; aplaudeix que Felip VI exigís "respecte a la llei", i elogia la predisposició del Govern de Rajoy per al diàleg, assegurant que hi ha "un moviment interessant" en què Puigdemont i Colau es farien enrere de les seves propostes més radicals i oferirien una escletxa a l'Operació Diàleg.

L'editorial d'El Periódico se centra gairebé exclusivament a les referències de Felip VI al tema català. Reprodueix íntegrament les referències al procés i després hi mostra ple acord, carregant contra els polítics sobiranistes: "Va afegir una frase de la qual haurien de prendre nota els dirigents d’aquelles formacions polítiques a les quals agrada jugar amb la irresponsabilitat en uns temps que exigeixen, en primer lloc, responsabilitat: «Que ningú remogui vells rancors o obri ferides tancades»". La Vanguardia no menciona el discurs del Rei en el seu editorial, i en l'article dedicat al tema es limita a reproduir algunes de les mencions a Catalunya sense fer-ne cap valoració.

L'ABC se sent plenament identificat amb el discurs del Rei. De fet, el diari conservador presenta la monarquia com a "refugi d'estabilitat i seguretat tan necessària en temps de turbulències, i afirma que tots els espanyols es podien sentir identificats amb el seu discurs: "Tots mens els que s'entossudeixen en els seus prejudicis nacionalistes o ideològics i desconeixen el respecte a les institucions i a la Prefectura d'Estat". I l'editorial aplaudeix l'alineament de la Corona "amb els valors essencials de la Constitució del 1978, innegociables i irrenunciables, principalment la unitat indissoluble de la nació espanyol i el respecte a la llei".