Societat Civil Catalana i altres entitats constitucionalistes han llançat una ofensiva en el marc de l'Operació Volhov personant-se com acusació particular. En un comunicat fet públic aquest dilluns, aquestes organitzacions han explicat que les entitats actuaran com una "única representació processal".

Han indicat que es personen en la causa davant la "gravetat" dels fets investigats que perseguien la "destrucció de l'ordre constitucional" i perquè presumptament han suposat un "desviament de fons públics".

Les entitats han demanat arribar "fins al final" i depurar totes les responsabilitats que se'n derivin. Aposten per aclarir els fets i reiteren la confiança en la justícia i els cossos i forces de seguretat de l'Estat que lideren la investigació.

En concret, formaran part de l'acusació particular Barcelona amb la selecció, Catalunya Suma per Espanya, Impulso Ciudadano, Llibertats i Societat Civil Catalana. Cal recordar que Impulso Ciudadano, pròxima a Ciutadans, va ser la plataforma que va iniciar tota la causa contra la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics que va acabar inhabilitant el president Quim Torra.

L'operatiu

L'Operació Volhov va esclatar ara fa unes setmanes amb la detenció de fins a 21 persones vinculades amb el procés. L'ampli operatiu dut a terme per la Guàrdia Civil busca imputar dirigents independentistes per motius molt diversos: des de presumptes trames de corrupció fins a una suposada negociació amb el govern rus per desplegar 10.000 soldats a Catalunya que culminessin la independència.

Els principals encausats són persones vinculades a CDC, JxCat i ERC, com l'exassessor d'Artur Mas David Madí, el responsable de les relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas, el cap de l'Oficina de la Casa de la República, Josep Lluís Alay, l'exconseller republicà Xavier Vendrell i l'empresari Oriol Soler, també pròxim als republicans.