_MG_7947

Dos mesos després de desaparèixer del Parlament de Catalunya, a Unió li toca fer front als seus segons comicis en solitari, aquesta vegada al Congrés. La primera experiència no va ser gens positiva però la derrota del 27S es va atribuir al poc temps entre el trencament de la federació amb Convergència, al juny, i les eleccions, al setembre. En tot moment es va assegurar que la franja de votants d’Unió existia i el proper dia 20, el partit tindrà una segona (i potser última) oportunitat per demostrar-ho.

Unió farà campanya especialment a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Hi invertirà entre 700.000 i 800.000 euros. La formació va en busca de vots catalanistes no sobiranistes. El seu objectiu són els votants de CiU “de tota la vida”, no convençuts amb el camí independentista que CDC ha emprès. A les passades eleccions van fer bons resultats a municipis com Sant Cugat (4,36%) i barris de Barcelona com Pedralbes (7%).

Representació o res

Aconseguir fer-se un lloc al Congrés és l’objectiu principal d’Unió. Fins ara tenia sis diputats, sorgits del divorci de Convergència. El número u per Barcelona, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha mostrat convençut que el seu partit aconseguirà representació: "Unió continuarà, no en tinc cap dubte", assegurava aquesta setmana a Rac1.

En el cas que entrin a la Cambra Baixa, seria amb una representació molt minsa. Tot i això, Duran contempla la possibilitat de tenir un peu a l’executiu espanyol: "Estem disposats al que faci falta, lògicament pactant un programa de govern".

En cas que Unió caigués fora del Congrés, com va passar al Parlament, Duran ha anunciat que plegarà. Ja va lligar el seu futur polític a les eleccions del 27S, després de les quals va renunciar per tornar a presentar-se a una votació que va ratificar el seu lideratge per unanimitat.

Desapareguts a les enquestes

Les previsions fins al moment no són gaire optimistes. Cap ni una de les enquestes publicades els dóna escons. El CIS, el sondeig més recent, els atorga un 0,1% en vot directe.

Les enquestes ja preocupaven als democratacristians a les eleccions del 27S, que es comparaven amb el CDS, a qui els sondejos van convertir “en una força irrellevant i víctima de l’anomenat vot útil". Duran va denunciar l’enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat a la Junta Electoral, que ha desestimat el seu recurs.

Diàleg i pacte

Unió es presenta com un punt de retorn a la fórmula de catalanisme tradicional, que defensa el dret a decidir, el pacte fiscal amb el govern central i un canvi a la Constitució. Diàleg i pacte són les dues columnes del programa d’Unió. Sota el lema “Solucions!”, Duran té intenció d’anar a Madrid a representar els catalans que no volen la independència i a “reconduir la situació”, dit en les seves paraules, d’una societat catalana “dividida, radicalitzada i desorientada”.

Josep Antoni Duran i Lleida, líder indiscutible de la formació, no podia faltar en un moment en què aquesta passa per hores baixes. Compta amb més de 20 anys d’experiència al Congrés, primer com a diputat per Lleida –de 1982 a 1993– i després per Barcelona. Ha estat cap del grup parlamentari de CiU des del 2004.

Duran va anunciar que es presentaria com a candidat al 20D, fins i tot, abans que el seu partit ratifiqués el seu lideratge després de la desfeta del 27S. La seva intenció original era plegar després d’aquesta legislatura, però va canviar d’opinió perquè sent l’obligació de "fer un últim servei”.