La negativa encapçalada per Espanya d'haver de retallar el consum de gas fins a un 15% menys a partir del mes d'agost, ha fet canviar els plans inicials de la Comissió Europea. Segons un esborrany que ha avançat l'agència Reuters, les reunions s'estan accelerant per suavitzar el pla del bloc sobre les seves exigències en les xifres de consum. Així doncs, cal recordar que la Comissió Europea va proposar la setmana passada que els 27 estats membres de la Unió Europea reduïssin el seu consum de gas fins el proper 31 de març. L'objectiu seria voluntari, però la Comissió podria fer-lo vinculant en cas d'emergència de subministrament de gas. 

Objectiu voluntari amb excepcions

La reunió de la Comissió és demà dimarts, però els diferents diplomàtics dels països de la UE ja han començat a discutir la resposta i revisar-la aquest mateix dilluns, abans que els seus ministres d'Energia intentin arribar a un acord. El canvi d'ara més rellevant és que es mantindria l'objectiu voluntari per a tots els països per frenar l'ús de gas, però ofereix una sèrie d'exempcions a l'objectiu vinculant, el que significa que els països s'enfrontarien a diferents objectius obligatoris. A l'espera de concretar el nou pla i la resposta pública de La Moncloa, sí se sap que alguns dels qui s'han reunit, han acollit amb satisfacció l'última proposta com a base per a un acord, mentre que altres continuen expressant la seva preocupació perquè, amb tantes exempcions, Europa no estalviaria prou gas per passar l'hivern si Rússia talla el subministrament. 

La química i el metall podrien estar fora de la norma

Segons la proposta redactada per la República Txeca, que actualment presideix les reunions dels països de la UE, quedarien exempts els països sense enllaços amb les xarxes de gas de la Unió Europea, que podrien cobrir països insulars com Irlanda i Malta. En canvi, aquells amb grans volums de gas emmagatzemat podrien enfrontar-se a objectius més baixos per frenar la demanda, com també ho podria afirmar que exporten gas a altres països, probablement inclosa Espanya, que no depèn de Rússia pel gas i ha estat un dels opositors més ferms a la proposta. Més enllà de les peculiaritats de cada estat, també es tindrien en compte els sectors industrials i podrien quedar exempts els més crítics com ara la química i el metall. Reuters assegura que, "segons un diplomàtic destacat, l'objectiu és garantir que els països mostrin solidaritat acordant actuar junts, alhora que assegurava que la proposta no es debiliti tant que es converteixi en un tigre sense dents".

La Unió Europea s'ha convertit, de forma improvisada, en dos bàndols: els qui tenen una forta dependència del gas rus i els qui no. Els dependents que aposten per una reducció del consum del gas són Alemanya, però també Itàlia, França, els Països Baixos, Àustria, Finlàndia, Dinamarca i una majoria dels països balcànics. A l'altra banda, el no l'abandera Espanya, seguit de Portugal, Grècia, Bèlgica, Polònia i Hongria. També Xipre, Malta i Irlanda, els quals han sol·licitat ser considerats illes energètiques, com la Comissió Europea ja tracta la Península Ibèrica. La proposta s'haurà d'avalar per majoria simple, és a dir, amb el vot favorable de 14 dels 27 estats membre. I no cal tenir en compte la majoria qualificada. La mateixa Comissió Europea justifica aquesta mesura perquè és "l'eina legislativa" que pot frenar les derivades de la guerra a Ucraïna i el xoc amb la Rússia de Vladimir Putin.