Els 30 ambaixadors dels països que conformen l'OTAN han firmat aquest dimarts a Brussel·les els protocols d'adhesió a l'Aliança de Finlàndia i Suècia. Aquests dos Estats que han apropat posicions a l'OTAN des de la invasió russa a Ucraïna estan més a prop de ser membres formals de l'Aliança

Aquest ha estat un pas clau per als dos països en el seu camí de ser membres de l'OTAN, però no és els darrers. No seran membres plens fins que conclogui el procés d'adhesió, el següent pas del qual és que els membres ratifiquin a escala nacional els canvis en l'Aliança. És a dir, que els trenta països passin pels seus parlaments si accepten l'ingrés de Suècia i Finlàndia. Un tràmit que per ara no sembla que pugui ser un entrebanc per l'admissió definitiva d'aquests dos països. 

Abans de la signatura dels protocols, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat a la premsa que amb la futura entrada de Finlàndia i Suècia a l'Aliança "serem fins i tot més forts i la nostra població estarà fins i tot més segura quan afrontem la crisi de seguretat més gran en dècades", en referència a la invasió de Rússia a Ucraïna. "La porta de l'OTAN continua oberta per a les democràcies europees que estan preparades i disposades a contribuir a la nostra seguretat compartida", ha afegit. 

 

Acord amb Turquia 

Ara que els acords d'adhesió porten la signatura dels 30 membres de l'OTAN el procés per Finlàndia i Suècia es presenta senzill i sense sobresalts. Tanmateix, no ha estat sempre així. Quan els dos Estats es van decantar per unir-se a l'Aliança no tots els membres els van rebre amb els braços oberts. Turquia a ficar moltes traves al llarg el camí, ja que considerava que les dues potències anaven en contra dels seus interessos de defensa en donar asil a membres d'organitzacions que el govern d'Erdogan titlla de terroristes. 

Tot plegat va desembocar en complexes negociacions entre els implicats per dirimir sota quines condicions Erdogan donaria el vistiplau a l'accés de Suècia i Finlàndia. Finalment, els dos estats del nord han accedit a acceptar algunes de les peticions del govern turc, que inclouen l'entrega de persones perseguides aquest govern.  

Malgrat com és de delicat aquest intercanvi entre els Estats, Stoltenberg ha celebrat el resultat i ha afirmat que "vam fer el que sempre fem a l'OTAN: trobem terreny en comú". Amb el veto de Turquia aixecat i el suport de la resta d'Estats, si no hi ha grans canvis, la llista de membres de l'Aliança està a punt d'ampliar-se a 32.