UNICEF ha llançat una campanya per instar la ciutadania a "tenir en compte els drets i necessitats dels infants" a l'hora d'emetre el seu vot en les Eleccions Municipals 2023 del 28 de maig. Sota el lema #MouFitxa, la iniciativa consta d'un vídeo sobre un joc de taula simbòlic que mostra com les decisions dels electors, com "invertir en educació o en habitatge assequible", afecten els infants. L'ONG assenyala que el 31,7% dels infants i adolescents a Catalunya es troben en risc de pobresa, segons dades de l'Idescat, i que el món local "és clau per revertir la situació".

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

El responsable de polítiques d'infància d'UNICEF, Roger García, ha explicat que l'objectiu de la campanya és "cridar l'atenció i sensibilitzar els votants perquè tinguin en compte que els seus vots condicionaran les polítiques públiques que s'impulsin". L'entitat fa una crida que els electors que exerceixin el seu vot el 28 de maig "defensin també el benestar i les demandes d'aquest segment de la població", que representa el 18% d'habitants de Catalunya. "Les decisions polítiques tenen un impacte en ells malgrat que per edat encara no poden participar en els comicis", ha afirmat García.

Segons l'ONG, a l'hora de votar aquest 28-M s'han de tenir en compte "la lluita contra la pobresa infantil", "la protecció dels infants davant la violència", l'atenció "de la salut mental" dels nens, que visquin "en entorns nets i saludables" i "garantir una educació inclusiva i de qualitat". 

Mesures per a la infància als programes electorals

UNICEF Catalunya ha fet difusió d'un document de propostes que ha tractat amb partits polítics perquè els programes electorals "tinguin en compte la infància i l'adolescència" i que "siguin prioritat" pels governs municipals que sorgiran a partir del 28-M. 

"Els municipis són les administracions més pròximes als infants i adolescents, la primera línia des d'on impulsar i salvaguardar els seus drets, i, per tant, tenen un rol clau en l'hora de donar compliment a la Convenció sobre els Drets de l'Infant", ha afirmat el portaveu d'UNICEF, Roger García, que considera que en aquestes eleccions "cal empènyer per aconseguir un canvi en aquest sentit". 

Catalunya, capdavantera a Europa en risc de pobresa i exclusió social dels menors

A Catalunya, el 31,7% dels infants i adolescents es troben en risc de pobresa i exclusió social, segons l'última Enquesta de Condicions de Vida d'Idescat. Es tracta d'un total de 436.400 menors, una dada que, segons UNICEF, situa Catalunya "en el vagó de cua d'Europa". "La pobresa infantil a casa nostra és estructural, una situació que arrosseguem des del 2008", ha manifestat García. 

Per això, l'ONG ha instat a ampliar ajudes econòmiques directes per a les famílies amb nens en situació vulnerable des dels municipis, "que es garanteixi el dret a un habitatge digne" i el manteniment dels subministraments essencials. 

També consideren necessari que els municipis tinguin mecanismes d'anàlisi "de la realitat de la infància", una "estratègia local per a la infància i l'adolescència" i un pressupost per implementar-la.