El PP vol que PSOE i Podemos

El Partit Popular s'ha afegit a la iniciativa que va anunciar dijous 14 Ciutadans, tot avançant que la primera moció que presentarà serà sobre dret d'autodeterminació. Els populars volen impedir que els parlaments territorials o comunitats autònomes puguin fer cap referèndum d'autodeterminació, ja que, reiteren, no és la seva competència.

C's té pressa

Albert Rivera va ser el primer de tots dos a estrenar-se al registre del Congrés dels Diputats, presentant una proposició no de llei per instar l'Executiu en funcions que "vetlli pel respecte íntegre" de l'ordenament jurídic i comprometi el Congrés amb decisions que pugui prendre el Govern central per mantenir la legalitat. Això inclouria l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya si fos necessari, tot i que Rivera ha reiterat en diverses ocasions que fer-ho seria "un fracàs". Aquesta proposició es va tramitar a la Mesa del Congrés que es va reunir divendres 15, que va resoldre demanar un informe jurídic per determinar si el reglament permet debatre aquest tipus d'iniciatives abans de la investidura.

El PP, però, no té tanta urgència com Ciutadans, i es mostra partidari de formar govern abans d'aquest ple, que seria extraordinari. Ara bé, el vicesecretari popular Javier Maroto explica que si la resta de grups consideren que cal començar l'activitat parlamentària abans de la investidura, el seu partit registraria la moció com a proposició no de llei, de la mateixa manera que Rivera, per debatre-la al primer ple.

Paral·lelisme amb el ple de desconnexió

Tant si es fa en el primer ple com si s'espera a després del segon ple d'investidura, el cas és que aquesta moció en defensa de la unitat d'Espanya té tots els números de votar-se abans que hi hagi president del Govern, tenint en compte el punt en què es troben les negociacions entre el PP, PSOE, Podemos i Ciutadans per formar govern.

No hi ha precedents, han confirmat els serveis jurídics del Congrés a El Nacional, d'un ple que comenci a debatre iniciatives abans que s'hagi format un govern. Seria el mateix cas a la inversa que criticava l'oposició a Catalunya quan Junts pel Sí i la CUP van forçar el ple de desconnexió el 9 de novembre, abans de la investidura.

De fet, els mateixos serveis jurídics han explicat que Albert Rivera va demanar informació al registre sobre les vies que té de prosperar una proposició no de llei com aquesta amb un Govern en funcions.

Que el PSOE i Podemos "es mullin"

La cessió de senadors a Esquerra i Democràcia i Llibertat per part del PSOE i el fet que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias hagin estat els dos partits d'àmbit estatal que han trucat a Carles Puigdemont després de ser investit president de la Generalitat, ara ho aprofita el PP per qüestionar el seu compromís amb la unitat territorial.

Per Maroto aquesta votació serà "la prova del cotó" del posicionament del PSOE i de Podemos. El PP vol que el PSOE no només verbalitzi el seu suport a la unitat d'Espanya, com va recordar Pedro Sánchez al debat electoral amb Mariano Rajoy, en què va dir que ell "també" n'era garant, sinó també que hagi de "votar i mullar-se" sobre si donaria o no suport a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

En el cas de Podemos, el PP vol forçar les possibles contradiccions que hi puguin haver entre les diferents confluències que el conformen, tot sostenint que "no ens saltarem el reglament a cap de les càmeres per a la constitució dels grups". És a dir, que es manté ferm en la seva negativa de permetre que En Comú Podem, Compromís i En Marea tinguin grup parlamentari propi. "Cal veure si la posició de Podemos és una, cap o si hi ha fissures", ha reblat Maroto.

La Mesa s'ha de reunir aquesta setmana per tramitar les noves iniciatives i peticions per escrit que han presentat al registre els diferents partits, entre les quals la de Podemos de formar quatre grups parlamentaris. Serà allà on es decideixi, prèvia audiència amb la Junta de Portaveus, si es convoca un ple extraordinari per debatre aquestes mocions o si s'espera al ple d'investidura.