El secretari primer del Parlament, Eusebi Camdepadrós, ha responsabilitzat la Guàrdia Civil, en una carta que ha fet arribar a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, d’haver dut a terme aquests dos darrers anys a Catalunya actuacions que han “vulnerat drets fonamentals de la ciutadania, actuant com a forces d’ocupació”.

Per aquesta raó, Campdepadrós comunica a Cunillera que no participarà a la celebració del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, a la qual ha estat convidat a l’aquarterament de Sant Andreu de la Barca. Així mateix, avança que “en tant que no es demanin disculpes i es depurin responsabilitats polítiques i judicials” es veurà en l’obligació de no participar en cap acte d’aquesta naturalesa.

Captura de pantalla 2019 09 27 a les 2.08.47

Fa dos anys la Guàrdia Civil va haver de suspendre la celebració de la seva festivitat a Sant Andreu de la Barca per no coincidir amb el ple en què es van proclamar els resultats de l’1-O. L’any passat, quan va recuperar l'acte, Cunillera va ser la màxima representant política institucional que hi va assistir.

La Guàrdia Civil va protagonitzar aquest dilluns l'operació policial que ha portat a la detenció i posterior empresonament de set CDR. Precisament, entre les resolucions del debat de política general que s'ha aprovat aquest dijous al Parlament enmig la polèmica pels l'empresonaments, es qualifica com a necessària la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya “donat que s’han mostrat obertament com una policia de caire polític que està centrada en perseguir determinats col·lectius polítics i socials”.