El partit d’ultradreta VOX, que exerceix d’acusació popular en el judici de l’1-O, ha omplert aquest diumenge el Palau de Congressos de Vistalegre a Madrid. Ho ha fet en un acte per reclamar la convocatòria d’eleccions anticipades. Segons l’organització, 3.000 persones han quedat fora d’un recinte que té capacitat per a 10.000 persones.

En un auditori ple de banderes espanyoles, els milers de simpatitzants de la formació espanyolista han cridat “Puigdemont a prisión” —instats per una de les dirigents del partit— i "a por ellos". La demanda d’eleccions arriba en un moment en què tenen l’expectativa d’aconseguir almenys un escó al Congrés per la circumscripció de Madrid. El discurs dels impulsors del partit, Javier Ortega Smith i Santiago Abascal, s'ha centrat en l'atac a l’independentisme, la immigració i el feminisme.

VOX ha presentat algunes de les mesures que proposa, com la deportació de tots els immigrants sense papers, la cadena perpètua o la supressió de la llei de violència de gènere. Parafrasejant l’America first de Donald Trump, Ortega Smith ha assegurat que posaran “els espanyols primer” i ha promès “fer Espanya gran de nou”.

Vistalegre va ser un escenari clau en les carreres de José Luis Rodríguez Zapatero, Albert Rivera i, sobretot, Pablo Iglesias. Contra el líder de Podemos, Santiago Abascal ha dit que "avui no assaltem el cel", sinó que "el conquerim".

A l'acte hi han assistit persones conegudes com l'escriptor Fernando Sánchez-Dragó, el periodista Hermann Tertsch, el torero Morante de la Puebla i Salvador Monedero, pare del fundador de Podemos Juan Carlos Monedero.

En acabar l'acte, el públic ha cantat l'himne de la Legión: "El novio de la muerte".