"Si Madrid no paga, no paguem". Aquest és el missatge amb el que s'ha presentat aquest dimecres un nou col·lectiu que aglutina persones diversos moviments socials, Batec, que ha anunciat una vaga de pagaments a Renfe a partir de l'11 de maig. El motiu d'aquesta protesta és denunciar la falta d'inversions de l'Estat a la xarxa de Rodalies. Aquest mateix matí han fet una primera demostració, on més d'un centenar de persones han entrat sense pagar a la estació de Rodalies de l'Arc de Triomf de Barcelona. 

Accion Arc de Triomf colectivo Batec / Batec
Un centenar de persones entren sense pagar a l'estació d'Arc de Triomf / Fotografia: Batec

El col·lectiu, principalment juvenil, es defineix com una xarxa organitzada de persones que s'han conegut compartint espais polítics, mobilitzacions, assemblees, i xerrades, o que s'han trobat en l'àmbit universitari i en caus i esplais, tots tenint en comú la defensa dels drets socials. En roda de premsa davant l'estació de l'Arc de Triomf, els dos portaveus de la plataforma, Maria Antònia Dols i Oriol Sales, han explicat que el col·lectiu ja aglutina més d'un miler de persones.

Així, la primera acció que faran serà l'11 de maig i segons han explicat es fa contra Renfe perquè el servei que l'operador presta a Catalunya "és un desastre" que acumula problemes i retards diaris, perjudicant a les persones que en fan servei: "La Renfe a Catalunya és un desastre i té responsables, des del 2008 l'Estat no ha executat ni el 24% de les inversions pressupostàries previstes".

No pagar i creativitat

El que demanen a la ciutadania és que no pagui els bitllets a partir de l'11 de maig, i han convidat a la creativitat per traspassar els controls de pas. Aquest dimecres precisament quan han fet l'acció han posat precinte per mantenir-los oberts. "Que no paguin, que ja ho han fet prou en els últims anys", han insistit, i sobre la possibilitat que posin multes a les persones que participin de l'acció, han confiat que si molta gent s'hi suma, no hi hagi tantes conseqüències.

Més enllà de l'acció els portaveus han parlat de dades, i així han volgut denunciar que l'estat espanyol és a la cua d'Europa en despesa pública d'infraestructures de transport, un element que afecta doncs al fet que la Renfe a Catalunya sigui "un desastre". És per això que han demanat no quedar-se de braços plegats: "No compleixen perquè si no ho fan, no els passa absolutament res. Fem que no els surti gratis no complir amb Catalunya, que alguna vegada perdin ells". 

FR5Z84rX0AAy34D
Dades elaborades pel col·lectiu Batec

La resposta de Renfe

Renfe no ha trigat a contestar a aquesta protesta de Batec. La companyia es defensa recordant que Rodalies de Catalunya és un servei públic pagat entre tota la ciutadania amb els impostos que financen aquest tipus de serveis, l'utilitzin o no. Si algú es cola, "està cometent frau contra tots nosaltres". En un comunicat, Rodalies recorda que el transport inclou en el seu preu l’assegurança obligatòria de viatgers, per tant, tots aquells viatgers que cometin frau, no disposaran del bitllet quan fan servir les estacions i els trens. Renfe amenaça assegurant que "les persones que s'han colat avui, es presentarà la denúncia corresponent". La companyia reitera que s’està duent a terme un important esforç d’inversió per millorar el servei de Rodalies de Catalunya, una mostra són les actuacions actuals que s’estan realitzant al Corredor Mediterrani, La Sagrera, Sant Andreu Comtal, Molins de Rei, Mollet Sant Fost o Molins de Rei, entre d’altres.