La renovació del Consell General del Poder Judicial s'allunya cada vegada més tot i els seus més de 1.000 dies de mandat caducat. L'inici del nou curs polític ha començat amb un debat agitat entre el PSOE i PP que deixa pràcticament tots els ponts dinamitats. El darrer episodi que posa de manifest aquesta manca de sintonia són les declaracions d'aquest dijous a la Cadena SER de Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, amb les quals ha rebutjat la proposta de reforma de llei del Partit Popular per tal que una part dels vocals d'aquest òrgan siguin escollits pels mateixos jutges.

Aquestes paraules de Bolaños han enfurismat el líder de l'oposició i president del PP, Pablo Casado, que a través d'una piulada ha demanat el cessament del ministre de la Presidència pel que considera una mostra d'un "totalitarisme inadmissible". Casado justifica aquesta petició de destitució "per l'atac a la democràcia i l'estat de Dret" de Félix Bolaños. L'escrit de Casado inclou dues frases entre cometes del titular del Ministeri de la Presidència, que són: "No es pot fer compartiments estancs amb els poders de l'Estat" i a la independència judicial, la Constitució i la UE: "els jutges no poden escollir als jutges".

TUIT pablo casado cese felix bolaños

Captura: Piulada de Pablo Casado.

Bolaños rebutja les exigències dels populars

Félix Bolaños ha refermat en una entrevista a la SER que rebutgen la proposta del PP per reformar el CGPJ i ha justificat que "no es pot fer compartiments estancs amb els poders de l'Estat" i que en un Estat de Dret i una democràcia plena "ni els jutges poden triar als jutges, ni els polítics poden escollir als polítics". En aquesta línia, el ministre de la Presidència ha anat més enllà i ha asseverat que "a tots ens elegeixen els ciutadans perquè són poders de l'Estat. Tots deriven del vot lliure dels 47 milions de ciutadans", després d'indicar que "no hi ha una altra via" per renovar el Consell General del Poder Judicial que no passi per un acord entre el PSOE i els populars.

Bolaños cataloga d'"excusa" la condició que ara ha posat el PP per a la renovació dels òrgans judicials i ha volgut recordar que la Constitució obliga a fer-ho cada cinc anys, segons el que es va establir en un pacte d'Estat del 2001 sota el mandat d'un govern del PP que tenia majoria absoluta. El que el ministre socialista indica que no entén és si "ha canviat l'opinió del PP respecte al model". Sobre això, ha asseverat que "no podem estar pendents en quina és la voluntat o la decisió del darrer quart d'hora, el que hem de fer és complir la llei i la Constitució, i el principal partit de l'oposició que aspira a governar Espanya ha de tenir aquest mínim sentit d'Estat".

Finalment, el màxim responsable del Ministeri de Presidència s'ha refermat en el fet que "és el Parlament, és a dir, els representants legítims dels ciutadans, els que han de triar als tres poders".

Gamarra també se suma a la petició de Casado

La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, també s'ha sumat a la petició de Pablo Casado de demanar el cessament de Félix Bolaños perquè les seves paraules suposen "un atac a la democràcia" i que el ministre "aguditza el totalitarisme de Pedro Sánchez". Gamarra ha indicat en una entrevista a La Sexta que la Constitució sí que permet que els jutges puguin triar els vocals del CGPJ i que "no només poden, sinó que ho han de fer" per "despolititzar" la justícia.

El responsable de Justícia del PP, Enrique López, també ha carregat contra Félix Bolaños per les seves declaracions: "Quàdruple confessió de Bolaños, que revela l'autèntic programa de Sánchez per al poder judicial: no estudiaran les propostes del principal partit de l'oposició, no confien en els espanyols, no volen complir la Constitució i no creuen en la democràcia".

Echenique dona suport a Félix Bolaños

El portaveu d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha mostrat el seu suport a Félix Bolaños a l'hora de rebutjar la proposta del PP per reformar el CGPJ. Echenique també creu que "és una excusa dels populars per continuar amb el bloqueig" que hi ha en aquesta qüestió. De fet, el portaveu de la formació morada ha fet èmfasi en el fet que a Europa existeixen òrgans del Poder Judicial que estan "participats" pel poder polític i que la Constitució deixa ben clar que la justícia "emana del poble".

Pablo Echenique també ha volgut subratllar que, quan els populars van tenir majoria absoluta, no van fer aquest canvi que ara plantegen en un moment en el qual no els calia "negociar amb ningú, però no ho van fer". Encara ha estat més contundent quan ha dit que el PP no recorre a un argument judicial en la seva proposta, sinó que planteja una "excusa" sota la creença que, amb un CGPJ "sense legitimitat democràtic", els anirà "millor en els seus judicis per corrupció".

Finalment, el PSOE ha acusat Pablo Casado de manipular les paraules de Félix Bolaños i ha alertat que la renovació del Consell General del Poder Judicial "no es fa a cop de tuit".

 

Imatge principal: El ministre Félix Bolaños, en una compareixença a La Moncloa després d'un Consell de Ministres. Europa Press.