El president, Quim Torra, ha abordat aquest dilluns la ronda de contactes amb agents socials després d'haver completat les trobades amb els partits, tret de C's. El secretari general d'UGT i de CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, han estat els primers a trobar-se amb el president. Els sindicats han celebrat la restitució de la normalitat institucional, han constatat la voluntat de diàleg del govern de l'Estat i de la Generalitat i han reclamat concrecions.

"Hem de resoldre l'anomalia democràtica que significa que líders socials i polítics encara siguin a la presó sense judici", ha advertit Pachecho, mentre que Ros ha subratllat que no s'arribarà a la plena normalitat fins que la gent que està en presó preventiva pugui ser a casa seva. De fet, a parer de Pacheco, caldria resoldre aquesta situació "per poder fer efectiva la pràctica de diàleg i la solució política al conflcite".

El passat 15 d’abril els dos sindicats van participar com a entitats convocants en la manifestació convocada a Barcelona per Òmnium i ANC contra l’empresonament dels presos, la qual cosa va provocar fortes crítiques a nivell estatal que es va traduir en tensions internes.

En la compareixença posterior al faristol del govern, els dos líders sindicals han assegurat que Torra els ha transmès un missatge molt clar pel que fa la voluntat de diàleg i la voluntat de reunir-se "no només un cop sinó dos i tres i el que faci falta". "El diàleg l'afronta amb ganes de parlar de tot. Entrem en un moment polític en què tant a Catalunya com al govern de l'Estat els dos governs tenen voluntat de diàleg, ara cal que concretin", ha reblat Ros.

Els sindicats han defensat crear un espai de concertació i diàleg on els actors institucionals i polítics trobin una solució dialogada davant el que ha definiti com una anomalia democràtica.

La situació política ha estat el primer que tema que ha obert la reunió, però la concertació social ha centrat la trobada. El president s'ha compromès a convocar la Taula de diàleg permanent que es va crear el 2014 i que amb Carles Puigdemont no es va arribar a convocar mai.

Els temes que els dos sindicats volen portar a la reunió és la renda garantida de ciutadania i elpacte nacional per la indústria i intentar la possibiliat d'incorporar modificacions pressupostàries per resoldre a la recuperació de les pagues extraordinàries pendents del 2013 i 2014.