La Comissió Europea (CE) ha obert avui la porta a l'activació de l'article 7 dels tractats europeus, que implicaria la suspensió del dret a vot de Polònia en les reunions del Consell de la Unió Europea (UE), en resposta a les reformes judicials proposades pel seu Govern.

"Estem molt a prop d'haver d'activar-lo", ha assegurat el primer vicepresident de la CE, Frans Timmermans, en la roda de premsa posterior a la reunió en la qual s'ha debatut la situació de l'Estat de dret a Polònia.

Timmermans ha advertit de l'existència d'"un perill sistèmic per a l'Estat de dret a Polònia" arran de les reformes al sistema judicial proposades pel Govern, que tindrien "un impacte significativament negatiu".

La implantació de qualsevol de les quatre propostes sobre la taula "erosionaria de forma important la independència de la magistratura polonesa", va assenyalar el comissari.

La CE ha apressat el país a "suspendre" les reformes judicials i tornar a establir un diàleg amb el vicepresident de l'Executiu comunitari "en un intent d'abordar les serioses preocupacions expressades".

En la seva reunió d'avui, els comissaris han mantingut una "primera discussió en profunditat" sobre els últims esdeveniments a Polònia, sobre els quals han expressat una "greu preocupació", i van revisar "les opcions legals i polítiques" que podria adoptar la Comissió en qualitat de guardià dels tractats europeus.

Els comissaris reprendran la conversa sobre aquest assumpte la setmana que ve, una vegada s'hagi realitzat una anàlisi legal completa de les propostes legislatives poloneses i rebuda "observacions" de les autoritats poloneses o altres parts interessades.

Entre altres mesures, Timmermans va apuntar a la possibilitat d'emetre una tercera Recomanació sobre l'Estat de dret a Polònia o obrir nous procediments d'infracció per violació de la normativa europea.

La CE va iniciar el gener de 2016, per primera vegada des de la seva instauració el 2014, el procés comunitari per protegir les regles de l'Estat de dret a la UE, en requerir Polònia que aclareixi l'abast dels canvis impulsats pel nou Govern, en especial amb relació al Tribunal Constitucional.