El primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, ha dit que la Unió Europea (UE) "no pot ignorar la realitat" del que passa a Catalunya, en el context de l'aplicació de l'article 155.

Bettel ha afegit que, tot i que el tema no figura a l'agenda de la cimera de líders de la UE que comença aquest dijous a Brussel·les, espera que Mariano Rajoy "parli sobre aquest punt", explica el Financial Times.

Fins ara, les autoritats de la UE han intentat evitar qualsevol intervenció pública a la crisi espanyola sobre Catalunya, i subratllen que és una qüestió purament interna. Bettel ho va repetir, però les seves observacions fora de la cotilla oficial mostren que el conflicte és ja una preocupació creixent entre els líders europeus. "No podem ignorar la realitat", ha sentenciat el primer ministre.

Bettel també ha criticat els líders catalans que van organitzar el referèndum. De fet, considera que "no va ser gaire bona idea" que el Govern mostrés que "li era igual la llei a l'hora d'organitzar el referèndum". I és que el primer ministre considera que llei i la Constitució "han de ser respectades".

El líder luxemburguès ha llançat una crida a les dues parts perquè s'asseguin a dialogar. Bettel ha fet aquestes declaracions en una reunió dels líders liberals abans de la cimera d'aquest dijous.

Rajoy participa a la cimera de caps d’Estat i de Govern dels 28 que comença aquest dijous. La cimera no ha incorporat el conflicte Catalunya-Espanya a la seva agenda. Rajoy optarà per trobades bilaterals amb els líders europeus. Sense anar més lluny, aquest vespre tindrà una trobada amb el president francès, Emmanuel Macron.