La Comissió Europea creu que li correspon a les autoritats espanyoles i no a les institucions europees determinar si l'Alt Representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, va vulnerar les regles de la UE en publicar a les seves xarxes socials quan encara era ministre d'Exteriors espanyol informació que podria ser confidencial sobre l'ordre europea de detenció i lliurament dictat contra la consellera a l'exili Clara Ponsatí.

En una resposta escrita a l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, l'Executiu comunitari recorda que el polèmic missatge va ser publicat per Borrell "en la seva qualitat de ministre espanyol d'Exteriors" i no com a nou cap de la diplomàcia europea i vicepresident de la Comissió.

L'ús i accés a les dades del Sistema d'Informació Schengen (SIS) està "clar per regles clares" i tots els Estats membres compten amb procediments establerts per determinar i controlar l'accés per part d'usuaris autoritzats.

Per això, Brussel·les "espera que totes les parts implicades respectin les regles aplicables, especialment tots els requeriments de confidencialitat", apunta el document de la Comissió que trasllada la responsabilitat del control a les autoritats espanyoles.

El missatge a Riba l'envia la Secretaria General de la Comissió en nom dels dos presidents de l'Executiu que s'han donat el relleu aquest cap de setmana, el sortint, Jean-Claude Juncker, i la nova presidenta, Ursula von der Leyen.

L'eurodiputada va denunciar el novembre passat en una carta a ambdós la publicació per part de Borrell de dades restringides en relació amb l'euroordre enviada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a les autoritats del Regne Unit.

A la seva carta a l'Executiu comunitari, l'eurodiputada sosté que el comportament de Borrell suposa una vulneració de les normes europees, perquè ni ministres ni altres autoritats "polítiques" han de tenir accés o fer ús de les dades restringides del sistema SIRENE destinat a la cooperació policial.