La Universitat Autònoma de Barcelona ha trencat el seu silenci vers les pintades a casa del rector de la institució, Javier Lafuente. Hores després que aquestes apareguessin, el grup independentista Acció per la Independència va reivindicar a les xarxes aquestes pintades, assegurant que el rector va col·laborar permetent carregades dels Mossos a manifestants contraris a l'acte del grup espanyolista S'ha Acabat a la universitat a finals de novembre. Ara, en un comunicat, l'equip de govern de la UAB ha expressat la seva "ferma repulsa per l'atac al rector", tot destacant que aquest ha passat "del seu àmbit professional al familiar". 

Valors democràtics 

En el mateix escrit, l'equip de govern destaca que el polèmic acte de S'ha Acabat, al qual van assistir-hi també polítics de Ciutadans, PP i Vox, estava organitzat per un "col·lectiu inclòs al Registre d'Entitats de la Universitat". Així, es complien els requisits necessaris per formar-ne part. Per tot plegat, han recordat que el rctorn no té competències en ordre públic i que, per tant, "tampoc ha d'autoritzar l'entrada al campus de les forces de seguretat". Aquestes són les que dissenyen els operatius i defineixen les intervencions segons el seu criteri, expliquen. 

L'equip de govern de la UAB ha volgut acabar el seu comunicat denunciant que el campus és "objecte d'una confrontació d'interessos polítics aliens a les activitats i funcions pròpies de la Universitat". Per això, reiteren el seu compromís de "vetllar pels valors democràtics, els drets fonamentals i les llibertats en la construcció del nostre país". 

Suport dels altres rectors 

Per altra banda, els diferents rectors de les universitats catalanes també han publicat a les xarxes missatges en suport de Lafuente. Oriol Amat, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha expressat: "Vull mostrar el meu suport al #rectorUAB, Javier Lafuente i la meva condemna a les amenaces que ha rebut. La Universitat ha de ser per sobre de tot un espai de debat lliure, compromès amb els valors de la no violència i la pròpia democràcia". 

oriol amat twitter

En la mateixa línia, des del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo també ha fet una piulada. "Les universitats han de ser espais de diàleg, de debat d'idees, i els atacs a les persones són inadmissibles. El nostre suport al #rectorUAB, Javier Lafuente", ha escrit. 

twit daniel crespo

 

Joan Guardià, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), ha mostrat el seu rebuig a l'atac que ha patit Lafuente aquests últims dies. "Condemnem i mostrem el nostre més absolut rebuig als atacs contra el rector de la UAB, Javier Lafuente. Les universitats som espais de saber, diàleg, tolerància, pluralisme i coneixement. Tothom hi té cabuda menys els atacs i les amenaces. Ni una més", ha piulat. 

Atac reivindicat 

Ahir dimecres, el grup Acció per la Independència va reivindicar aquest atac a la casa de Lafuente. "Anunciem una acció assenyalant la casa del rector de la UAB per col·laborador i li exigim la dimissió immediata.  S'ha Acabat... la permissivitat als ultratges i provocacions de l'espanyolisme més ranci. La pintura és només un exemple i un avís de la nostra capacitat", van publicar, en referència al nom del grup espanyolista. 

A la imatge principal, una de les pintades a casa de Lafuente / Twitter @Indepeaccio