La figura de Jorge Fernández Díaz sota escrutini. El programa Sense Ficció de TV3 estrena demà a la nit el documental Jorge Fernández Díaz contra el mal, una producció de Televisió de Catalunya, produïda per DLO Magnolia i amb la col·laboració de Frame Audiovisual, dirigida pel periodista Iu Forn. El treball explora la manera de funcionar de les "clavegueres de l'estat" durant el mandat de l'exministre.

Uns entramats policials foscos que pivotaven al voltant de l'Operació Catalunya i l'encobriment dels casos de corrupció del PP, dels quals el ministre en tenia coneixement i que es relacionen amb les tàctiques usades per l'estat francès. El reportatge, però, també explora la figura del ministre, dibuixant-lo com una persona que "ho sacrifica tot per la política" i "un enemic implacable", en paraules de Manuel Milián Mestre.

Les clavegueres de l'Estat

Que Jorge Fernández Díaz assumís la cartera d'Interior el desembre de 2011 va comportar també la renovació de la cúpula policial. Uns moviments que van suposar la col·locació en ella d'afiliats i simpatitzants de l'Opus Dei, amb qui el ministre comparteix els seus fervents postulats catòlics. 

Sota el seu comandament, les clavegueres de l'estat es van centrar en la guerra bruta contra Catalunya i en el que ara coneixem com l'operació Kitchen: l'encobriment dels casos de corrupció del PP. A més, durant aquest període, la feina de col·laboració entre elements policials i alguns mitjans de comunicació pren força. 

Seguint els passos de França

Una guerra bruta per part de l'Estat que és relativament nova a Espanya, però no a França. Ja des del segle XVII, en temps del cardenal Richelieu, funcionaba un òrgan d'espionatge dins l'Estat, conegut popularment com cabinet noir, una oficina precursora dels actuals serveis d'intel·ligència francesos. 

A França, parlar de cabinet noir és parlar de maniobres ocultes. Un dels casos recents més coneguts és el del comissari francès Yves Bertrand, assenyalat per una investigació publicada el 2008 com l'impulsor de maniobres dels serveis policials dirigides contra els enemics polítics del president Jacques Chirac.

El mètode per perjudicar l'adversari és molt senzill: la difusió d'informes, reals o no, als mitjans per atacar els adversaris polítics. Durant el documental, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias dona testimoni de com va viure la filtració del fals informe policial on se'l vinculava amb diversos comptes en un banc suís i Josep Pujol Ferrusola explica les seves reunions amb el comissari Villarejo i amb quin interès les va dur a terme.

 

 

Imatge principal, fragment del documental Jorge Fernández contra el mal / Twitter Sense Ficció