El judici al procés té el focus al Tribunal Suprem, però l'epicentre del terratrèmol ve del jutjat número 13 de Barcelona. Allà és on ara fa dos anys va començar una investigació farcida d'irregularitats i pilotada per la Guàrdia Civil que va motivar, entre d'altres els famosos escorcolls del 20-S. Aquest jutjat investiga més de quaranta persones lligades d'una manera o una altra a l'administració pública. Dos d'ells, els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo. Se'ls acusa de desobediència per haver emès publicitat de l'1-O. 

vicent sanchis ciutat justicia   sergi alcazar

Les declaracions de tots dos s'han fet a porta tancada aquest divendres a la tarda. Han respost a les preguntes de la fiscalia i dels seus advocats, Olga Tubau ―la mateixa que porta a Trapero― i Carles Monguilod. No ho han fet, en canvi, a les de l'acusació popular, que per si hi havia dubtes, també exerceix Vox

saul gordillo ciutat justicia   sergi alcazar

Els dos directors de la ràdio i la televisió pública de Catalunya han negat la desobediència. I segons ha explicat a la sortida un dels seus lletrats, una de les proves principals és l'organigrama de TV3 i Catalunya Ràdio, on s'evidencia que la competència de decidir sobre quina publicitat s'emet ―i per extensió quina es retira― no rau en la figura del director, sinó del director de màrqueting. En aquest sentit han assenyalat que en cap cas la persona competent va rebre cap requeriment del Tribunal Constitucional, ni molt menys ha estat cridada a declarar en aquesta causa. 

Amb tot, Sanchis s'ha volgut mostrar prudent, assegurant que "és com un guisat, tu vas posant ingredients i no saps mai com quedarà". 

El cens, l'origen de la tromba judicial

Així mateix, aquesta tarda ha comparegut, també com a imputada per desobediència, la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. En el seu cas, l'acusen d'haver cedit dades per al cens de l'1-O. Maria Àngels Barbarà ha negat haver comès cap delicte. 

De fet, és en relació al cens que s'origina tota aquesta tromba judicial. Arran d'unes declaracions de l'exjutge i exsenador Santi Vidal on assegurava que la Generalitat havia obtingut ―irregularment― les dades de la ciutadania. 

Abans de tots ells, el jutjat ha pres declaració a un testimoni, extreballador de l'Idescat.