La Deutsche Welle, la radiotelevisió pública alemanya destinada a l'exterior, ha collat el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, per la repressió policial que es va viure l'1 d'octubre a Catalunya per intentar impedir el referèndum.

El presentador del programa Conflict Zone, Tim Sebastian, ha entrevistat el ministre, i li ha recordat només començar que Human Rights Watch ha culpat en part a les forces de seguretat espanyoles del conflicte sobre Catalunya, perquè va considerar que la Policia Nacional es va "passar de la ratlla" en enfrontar-se a manifestants que no estaven en actitud amenaçant, a cops de porra.

En una actitud visiblement defensiva, Dastis ha negat que les forces de seguretat fessin un ús excessiu de la força i ha intentat jutificar-se donant la culpa als manifestants. "Hi pot haver hagut casos de força, però no va ser una força excessiva i no va ser una força deliberada, va ser una reacció a la provocació de persones que els van impedir complir el mandat que havien rebut dels tribunals".

Després Sebastian ha recordat que amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya és el primer cop "des de la caiguda del dictador Francisco Franco el 1975, que el govern central ha agafat el control directe d'una de les 17 regions semiautònomes d'Espanya", i també ha comportat l'empresonament de mig govern i l'"exili autoimposat" del president Carles Puigdemont.

En ser preguntat pel president, Dastis carrega frontalment contra ell. "Puigdemont simplement pensa que té raó i que tots els altres estan equivocats, i honestament crec que la veritat és el contrari". Sebastian pregunta després si és una "amenaça" el que han dit dirigents del PP en el sentit que es pot tornar a aplicar el 155 després de les eleccions si guanyen els independentistes. "No crec que hi hagi cap amenaça", és la resposta de Dastis, que també indica que el govern espanyol ha estat "ingenu" amb el procés sobiranista.