Jordi Turull i Josep Rull, els dos presos polítics que faltaven perquè es fes efectiva l'aplicació de l'article 100.2, que els permet sortir de la presó per anar a treballar, ho podran fer ja els propers dies. Avui la junta de tractament de la presó de Lledoners ho ha aprovat.

Sortiran per anar a treballar, 5 dies a la setmana, durant 12 hores. 

Oriol Junqueras i Raül Romeva han començat la seva activitat professional a partir del 100.2 aquesta mateixa setmana. A Jordi Cuixart i Joaquim Forn, però, fa setmanes que els van donar el mateix permís, també a Jordi Sànchez, que fa treballs de voluntariat, i a Dolors Bassa i Carme Forcadell, que surten de la presó per tenir cura de familiars. 

L'article 100.2

El segon grau que es va aplicar als presos polítics l'11 de desembre va ser com un gerro d'aigua freda per a ells, que esperaven un tercer grau. Però, a la vegada, va obrir l'alternativa de l'article que permet sortides de dia de la presó.

El 100.2 té una aplicació immediata, qui decideix el permís és la jutgessa de vigilància penitenciària, i tot i que la Fiscalia ho pot recórrer, això no paralitza la decisió de la junta de tractament. Només l'Audiència de Barcelona pot decidir aturar el permís.

L'aplicació d'aquest règim penitenciari permet combinar-lo amb el segon grau, que és el que tenen actualment els presos, i es basa concretament que l'intern pot sortir unes hores entre setmana per treballar o per fer activitats formatives o de voluntariat. En cap cas tindrà una lliure circulació per fer altres activitats que no siguin les autoritzades per la junta de tractament. 

Cada any hi ha 405 interns amb aquest règim a Catalunya.