El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha valorat la cessió d'ERC respecte al Quart Cinturó per poder arribar a un acord de pressupostos amb el PSC. Per al líder juntaire, "si tots els esforços que està fent Esquerra i el president Pere Aragonès per fer un pacte amb els socialistes —fins i tot acceptant coses en les quals no creuen ni hi aposten— els haguessin fet amb Junts per Catalunya en el compliment de l'acord de Govern, ara hi hauria un executiu fort, estabilitat parlamentària i hi hauria pressupostos". En aquesta línia, Turull sosté que aquest dijous s'ha constatat que els republicans "fan molts més esforços" per entendre's amb el PSC que els que "va haver-hi en el seu moment" quan el partit juntaire denunciava que no s'estava complint l'acord de l'executiu de coalició.

En el marc de la presentació de l'acord per presentar-se conjuntament amb Impulsem Lleida en més de 160 municipis, Jordi Turull també ha valorat les peticions de revisions de condemna als presos polítics que estan fent la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat al Tribunal Suprem. "Soc molt franc: la Fiscalia, l'Advocacia i el Tribunal Suprem poden mirar d'inhabilitar-me per vida, però el que no aconseguiran inhabilitar ni un minut és el meu compromís actiu amb la independència de Catalunya", recordant a l'alt tribunal judicial que portaran el cas a Europa.

Junts i Impulsem Lleida concorreran conjuntament en 160 municipis

Aquest dijous a la tarda, Junts per Catalunya i Impulsem Lleida han celebrat un acte en el qual han signat un acord de coalició per presentar-se plegats a les eleccions municipals 2023 en diversos municipis de la vegueria de Lleida. El pacte l'han rubricat el secretari general de Junts, Jordi Turull; el seu homòleg d'Impulsem Lleida, Manel Solé; el president de la vegueria de Lleida de Junts, Eloi Bergós; i el president d'Impulsem Lleida, Antoni Villas. Ambdues formacions defensen l'acord per la necessitat de "fer front a les diverses crisis que pateix el territori: econòmica, demogràfica i de model productiu, i que requereix un abordatge especial per part de totes les administracions". Les prop de 160 localitats que formen part d'aquesta entesa són de les comarques del Segrià, Solsonès, el Pla d'Urgell, la Noguera, les Garrigues, l'Urgell i la Segarra.

 

Per a aquesta col·laboració, Junts i Impulsem Lleida han pactat que hi hagi un comitè d'enllaç encarregat de monitorar i fer el seguiment dels municipis on es presenten les seves candidatures "amb la clara determinació de no competir en cap municipi". L'òrgan el formaran tres persones de cadascun dels dos partits i el calendari de reunions que s'ha establert determina que aquestes trobades seran mensuals. Respecte a les normes de funcionament, ambdues parts han fixat que "en el cas que la persona que ostenta l'alcaldia estigui afiliada a alguna de les dues formacions, tindrà llibertat per confeccionar la llista que consideri per a les eleccions de 2023, escoltant tothom". A la resta de localitats, serà el comitè d'enllaç qui s'encarregui d'abordar-ho.