El conseller empresonat Jordi Turull ha avisat que si la sentència dels judicis de l’1-O és condemnatòria serà un “autèntic bumerang democràtic” cap a aquells que “es pensen que, amb una sentència d’escarment a costa del que sigui, acabaran amb l’independentisme”. En una entrevista per escrit al programa Més 3/24 de Xavier Graset, també ha apuntat que a la vegada pot ser un “revulsiu” per l’independentisme.

Turull assegura que aquest serà el resultat "si el judici és injust, com la instrucció” i si es manté el “relat absolutament fictici de la violència”. Tot i això, ha demanat “no anticipar coses que encara han de passar”.

Pel que fa la decisió reiterada de mantenir els polítics catalans en presó preventiva, el conseller dubta sobre si són “uns presos polítics o uns ostatges polítics de l’Estat”. “No ens deixen en llibertat per l’actuació d’altres persones i no de les pròpies, i, per si fos poc, retiren les euroordres pels mateixos delictes, fet que ja és prou eloqüent de la solidesa les acusacions”, ha afegit.

Per això, la seva defensa es basarà, per una banda, en “desmuntar la parcialitat de la instrucció” i les “acusacions infundades” i, per l’altra, en denunciar i desemmascarar l’Estat “per les innumerables vulneracions de les garanties”. “En aquest judici, hi ha en joc quin llegat de justícia, de democràcia, de drets i llibertats volem que quedi”, ha apuntat.

Pactar la discrepància

Turull ha demanat “el màxim d’unitat des de la màxima transversalitat” i esforços per “pactar la discrepància” entre els partits independentistes. Un dels últims desacords notables entre JxCat i ERC ha estat sobre la designació dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena. El conseller acusa el jutge de d’intentar “dissimular el seu excés en aplicar un article pensat pels terroristes per suspendre” les seves funcions com a diputats.

Així, ha defensat com a “més conseqüent” la decisió del seu grup de no designar un diputat substitut encara que suposés perdre els vots. “Respectem i vam demanar respecte pels que ho veien d’una altra manera”, ha recordat, mostrant-se convençut que “la majoria independentista existeix i existirà políticament perquè així ho han dit els ciutadans a les urnes”. Assegura que dins de la presó parlen “molt tots set de tot, més que abans” i intenten “posar-hi el màxim de perspectiva”.

La mateixa unitat ha demanat de cara al naixement de la Crida, projecte pel que està “molt il·lusionat”. Sobre la convivència de la plataforma amb el PDeCat, Turull no hi veu “cap problema, sinó al contrari”.

Pressupostos

El conseller s’ha mostrat sorprès per com planteja el PSOE els intents d’aconseguir el suport dels partits independentistes als pressupostos. “A vegades, penso que, en el fons, no el deuen voler, el suport, perquè, a hores d’ara, des del govern de l’Estat, no es pot fer menys, i el poc que es fa, pitjor, per buscar segons quins suports”, ha assegurat.

El “cruel” cost familiar

Encara que Turull assegura que no es penedeix de no haver marxat a l’exili, accepta que el cost familiar de la presó és la “part més cruel”. Ha explicat que totes les trucades que té les fa “a la família i a ningú més” i que s’encarrega de tasques a la presó per poder veure la família una vegada més al mes.

També ha aprofitat per destacar el “patiment molt silent però segur que molt gran i diferent” dels pares dels presos. “Públicament sovint són els grans oblidats, perquè, per la seva edat i el seu estat de salut, no tots poden participar de moltes coses on notarien aquest gran afecte i estima de la societat catalana”, ha lamentat.