Les autoritats espanyoles rebran de mans de Turquia un fèmur i 23 flascons amb restes òssies que presumptament pertanyen a víctimes del Yakolev-42 i que romanien al país sense identificar 16 anys després de l'accident que va costar la vida a 62 militars espanyols, segons ha informat el Ministeri de Defensa.

El maig de 2018, el Departament de Defensa espanyol va informar que Turquia havia comunicat la troballa d'una cama d'una víctima del Iac que havia estat enterrada al cementiri turc de la ciutat de Macka tan sols dos mesos després de l'accident en no haver estat identificada.

El Ministeri va demanar llavors a l'Audiència Nacional que obrís un procés de cooperació judicial amb Turquia per verificar l'existència d'aquesta resta i provar d'identificar-lo.

Aquest procés, en mans de la magistrada del Jutjat Central d'Instrucció núm. 3 de l'Audiència Nacional, María Tardón, ha propiciat l'aparició de 23 flascons més que presumptament contenen també restes òssies de víctimes del Iac sense identificar. Aquests pots estaven des de l'accident emmagatzemats a l'Anatòmic Forense d'Istanbul.

Aquest dimecres, l'encarregat del Govern espanyol d'Assumptes Administratius i Consulars a Istanbul, Fernando López de Castro, ha viatjat a la ciutat de Trebisonda (Trabzon en turc) per assistir a l'exhumació del fèmur, realitzada per les autoritats judicials competents turques.

Ara està previst que aquestes restes siguin remeses a l'Institut Anatòmic Forense d'Istanbul, on romanen també els pots amb restes humanes que van ser extretes al seu dia amb finalitats d'identificació de l'ADN de les víctimes de l'accident aeri.