La justícia turca ha anunciat aquest dimarts l'absolució de tots els càrrecs a nou persones acusades d'instigar les protestes del 2013 contra el govern del llavors primer ministre i avui president Recep Tayyip Erdogan. Aquest fet comporta la immediata posada en llibertat de l'únic acusat que estava en presó preventiva, l'empresari, activista i filantrop turc Osman Kavala, detingut l'any 2017.

El cas de Kavala és molt semblant al de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, ja que es tracta d'un líder social que va ser una de les cares visibles en les protestes contra el creixent autoritarisme del govern d'Erdogan. Aquest fet va provocar que fos acusat d'intentar derrocar el govern i va ser posat en presó preventiva, igual que els Jordis, durant més de dos anys, perquè, segons argumentava el jutge, hi havia risc de fuga per part de Kavala.

Kavala sortirà de la presó després que el Tribunal Europeu de Drets Humans sol·licités durant el mes de desembre el seu alliberament immediat per falta de proves. No obstant això, la justícia turca va rebutjar deixar-lo en llibertat per entendre que seguia existint risc de fugida. Ara, mesos després, Turquia acata la decisió del TEDH i absol Kavala, cosa que Espanya no va fer quan el TJUE va demanar l'alliberament de Junqueras perquè era eurodiputat.

Cas Kavala

El tribunal turc finalment ha absolt de tots els càrrecs set dels acusats per les protestes del 2013, però ha mantingut l'acusació per les altres set persones que es van exiliar després de les acusacions, segons han informat Efe fonts de la defensa. En la seva argumentació, el jutge ha assenyalat que no hi ha proves suficients contra els processaments, entre els quals hi ha periodistes, actors, actrius, arquitectes i cineastes.

Ara, la Fiscalia té set dies per recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem, un termini després del qual la decisió judicial serà ferma. Alhora, fonts de la defensa han assegurat a Efe que es preveu l'absolució dels set exiliats en el futur, ja que la inexistència de proves pot aplicar-se també a aquests acusats.

Cal recordar que el fiscal havia demanat cadena perpètua per a tres acusats, Kavala inclòs, per "intent d'enderrocar el Govern" i penes d'entre 15 i 20 anys de presó per als altres per col·laboració amb el mateix delicte. Ara bé, els testimonis presentats durant el judici han aconseguit corroborar que els acusats participaven en les protestes, com altres desenes de milers de persones, però no que tinguessin un paper dirigent.

Com en el cas del judici als presos polítics, els advocats de la defensa havien denunciat nombroses irregularitats i havien destacat que l'acusació mancava totalment de proves i que fins i tot s'utilitzava un testimoni que es va declarar mentalment inestable.