L'ombra de males notícies per a Ciutadans s'allarga de cara a les eleccions del 10 de novembre. L'últim ingredient que transforma el color taronja cap a un negre funeral no és ni una enquesta demolidora, ni una altra dimissió d'algun membre del partit, ni el nou salvador dels debats d'Albert Rivera, el gos Lucas, sinó un presumpte cas de frau a les primàries de Múrcia.

Segons explica el diari La Verdad, el Cos Nacional de Policia espanyola ha constatat que durant el procés d'eleccions internes de Cs per presidir la comunitat murciana que va guanyar Isabel Franco, van existir irregularitats amb les votacions telemàtiques. Segons un informe del Grup de Delinqüència Econòmica i Fiscal encarregat pel jutjat d'instrucció número 5 de Cartagena, Franco va rebre almenys 14 vots des de dues IP estàtiques situades fora de la Regió de Múrcia –11 des de Madrid i 3 des de València.

La investigació d'aquesta suposada tupinada s'ha obert sis mesos després que el candidat vençut a aquestes primàries murcianes de Cs, Leonardo Pérez, presentés una denúncia a la comissaria de la policia de Cartagena en la qual adjuntava un informe pericial que conclou que no 14, sinó un total de 227 vots emesos a favor d'Isabel Franco serien fraudulents i vindrien d'IP estàtiques d'altres punts del país.

En aquest sentit, el jutjat no entén com durant el procés de votació –que es fa directament a través de la intranet de la pàgina web de Cs– no es creï un rastre entre les dades dels votants –inclosa data i hora en què es va votar– i la IP corresponent.

De fet, abans de les primàries de març Ciutadans tenia un programari per a les eleccions internes, controlat per una companyia externa anomenada Monomi Mitjana S.L., però al 2018 van decidir prescindir dels seus serveis. Ara no hi ha cap empresa, i és el mateix partit el que fa el recompte i el que té accés a les dades dels afiliats, inclosos usuaris i contrasenyes.