Tsunami Democràtic ha trencat el silenci després de prop de vuit mesos i ho ha fet dos dies després que el jutjat d'instrucció número 4 de Figueres hagi citat a declarar 196 investigats pel tall que va bloquejar la frontera els dies 11 i 12 de novembre del 2019 en protesta per la sentència al procés. El jutge els acusa de presumptes delictes de desordres públics i danys.

Tsunami Democràtic, en un missatge a Telegram, ofereix el seu suport econòmic i tècnic a les persones que estiguin sent investigades o hagin estat denunciades o sancionades a conseqüència de les accions que han convocat. Per això, Tsunami facilita una adreça de correu electrònic al qual es poden adreçar les persones interessades.

Més de 300 persones implicades

De moment s'han citat a declarar 196 persones, però podrien haver-n'hi més. Segons Alerta Solidària, hi hauria fins a 300 persones implicades en les mobilitzacions que estan sota investigació, però moltes encara ho desconeixen. Per això, des d'Alerta Solidària també fan una crida a totes les persones que hagin rebut o puguin rebre en les properes setmanes una comunicació dels jutjats o dels cossos policials perquè es posin en contacte amb l'organització.  

Delictes de desordres públics i danys

Aquest dimecres, el jutjat d'instrucció número 4 de Figueres va citar a declarar 196 investigats pel tall del Tsunami Democràtic que va bloquejar la frontera els dies 11 i 12 de novembre del 2019, acusats de presumptes delictes de desordres públics i danys. D'aquesta manera, el jutge va aixecar el secret de sumari de la causa, després que la Guàrdia Civil ja cités a declarar diversos manifestants. 

frontera behovia tsunami democratic   @guillermomarto1

Tall a la Jonquera convocat per Tsunami Democràtic. / Guillermo Marto

La interlocutòria assenyala que els manifestants van tallar l'AP-7 "per interrompre la lliure circulació de persones i mercaderies", que van muntar "barricades" damunt la calçada i que també van instal·lar-hi un escenari. De moment, però, no posa data per a les declaracions, tot i que la interlocutòria sí que precisa que se'ls imputen delictes de desordres públics i danys. El jutjat també incorpora a la causa les denúncies creuades entre un manifestant i un mosso d'esquadra.