Cap canvi. La secció d'apel·lació penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de la Fiscalia i manté la suspensió de la deliberació que havia de fer a finals de febrer sobre la revisió d'una condemna a un independentista amb la justificació que hi ha en tràmit la llei d'amnistia pels fets del Procés, i a la qual podria acollir-se. Es tracta de Víctor Verdejo, independentista de Vilanova i la Geltrú condemnat a 3 anys de presó per una protesta de Tsunami Democràtic al Camp Nou el 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes i on van resultar ferits tres agents dels Mossos. Alerta Solidària ha informat de la resposta del TSJC aquest dilluns, i això significa que el perill que Verdejo hagi d'ingressar a presó es manté aturat.

El Congrés dels Diputats, finalment va aprovar, dijous passat, la llei d’amnistia, que ara ha de passar el tràmit en el Senat, on podria estar dos mesos, ja que el PP intentarà aturar al màxim el procediment. Finalment, es va aprovar el  dictamen, fruit de l’acord entre el PSOE, Junts i ERC, que emmarca l'exclusió del delicte de terrorisme en una directiva europea, i el delicte de traïció, en una resolució de l’Assemblea General de l’ONU. El TSJC, per ara, no ha fixat la nova vista per revisar la condemna de Verdejo, tot i que hauria de ser a finals de maig o al juny perquè la llei estigui en vigor, un cop publicada al BOE.

Un cas no urgent

El tribunal, en la resolució, raona que el cas de Verdejo "no és una causa urgent", com són els casos de persones que estan a la presó, ni tampoc és "preferent", com la llei fixa en els casos que afecten menors d'edat o en agressions sexuals. Per això, ajorna la seva deliberació. 

El TSJC també es mostra sorprès de la queixa de la difusió del cas de Verdejo, i assegura que  manté una política de "transparència", que sempre informa el gabinet de premsa del TSJC de les seves resolucions, i que ha dictat altres ajornaments de deliberacions, sense que hagi hagut cap queixa.

"Incidència directa"

A més a més, el tribunal -format pels magistrats Àngels Vivas, Francisco Segura i Manuel Álvarez- han reiterat que "la llei d'amnistia pot tenir una incidència directa" en el cas de Verdejo.

I és que quan entri en vigor la llei, l'advocada de l'activista, Norma Pedemonte, segurament que demanarà que se li apliqui l'amnistia i que la seva condemna quedi suspesa; que quedi en l'oblit penal. Ho haurà de fer la secció 7a de l'Audiència de Barcelona que és qui va dictar la condemna a l'independentista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!