La decisió sobre les restriccions a l'oci nocturn s'allarga. Ara, el Govern de la Generalitat té 48 hores per defensar les mesures sobre l'oci nocturn després que la patronal Fecasarm interposés un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demanant explicacions per les seves restriccions. Així ho ha decidit avui dijous el TSJC, després de desestimar les cautelaríssimes demanades per la patronal. És a dir, el tribunal ha rebutjat forçar una reobertura urgent sense escoltar la versió de l'administració, i es pronunciarà un cop hagi escoltat totes les parts.

Concretament, la Sala apunta que "encara no compta amb els elements suficients de coneixement" per decidir i que per això ha d'escoltar el Govern. "És difícil, amb els mitjans, al·legacions i raonaments que s'expressen en l'actual recurs, suspendre o adoptar inclús una mesura cautelar positiva sense prèviament donar trasllat als col·litigants, i poder conèixer la necessitat i la proporcionalitat de les mesures adoptades", argumenta el TSJC. 

Recurs de Fecasarm 

Per això, ara "atorga un breu termini d'al·legacions a l'administració pública demandada" per poder-se pronunciar. 

Dilluns 23, Fecasarm va presentar aquest recurs contra la pròrroga de les restriccions a la restauració i l'oci nocturn per frenar la cinquena onada de la pandèmia, que són "desproporcionades i arbitràries". Alhora, va proposar nous horaris d'obertura. A més, la patronal considera que el fet que el TSJC hagi tombat el toc de queda fa que el seu recurs "encara tingui més força", i celebren la decisió de suspendre el confinament nocturn. 

Allargar l'horari 

Actualment, les principals restriccions sobre l'oci nocturn són l'horari d'obertura, fins a les 00.30 h, i la prohibició de reunions de més de deu persones. Per contra, Fecasaram proposa que la restauració pugui obrir fins a la una de la matinada, mentre que l'oci pugui fer-ho fins a les 03.30 h, amb trenta minuts per desallotjar.

Fecasarm ha volgut apuntar que l'allargament dels horaris només s'hauria de permetre en aquelles localitats amb una incidència acumulada a set dies inferior als 250 casos per 100.000 habitants, indicador que el Govern utilitzava per aplicar el toc de queda. A més, el Ministeri de Sanitat considera que si la incidència supera aquest volum de casos, hi ha una situació de risc extrem per covid.  Així mateix, la federació ha defensat que les activitats de restauració i oci nocturn estiguin obertes per a persones que presentin un test previ negatiu, que tinguin la pauta completa de vacunació o que hagin passat la covid-19, les mateixes condicions del passaport sanitari.  

Un 3,68% de facturació 

Ahir, la patronal Fecalon va denunciar que durant l'agost els locals d'oci nocturn de Catalunya han facturat un 3,68% en comparació amb el 2019. Així ho recull l'estudi que ha elaborat l'entitat sobre l'impacte de la covid-19 en el sector, on constaten que tan sols un 8,2% dels enquestats han cobert les expectatives que tenien durant l'estiu.

Amb tot, asseguren que les xifres demostren "la ruïna del sector" per segon estiu consecutiu i exigeixen al Govern un "canvi de rumb" amb un oci "obert i regulat" per tal d'evitar botellons i festes il·legals. En aquest sentit, exigeixen un "pla per a la reactivació" de manera "immediata" que permeti recuperar l'activitat al 100% dels locals durant el pròxim mes de setembre.

A la imatge principal, aglomeracions ahir a la nit a la Festa Major de Sants / Carlos Baglietto