La sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha donat parcialment la raó al jove independentista Brian Bartés: li manté la condemna d’un any i sis mesos de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat en concurs medial amb un delicte lleu de lesions per haver donat una puntada de peu a un agent dels Mossos, en la protesta de Tsunami Democràtic el 18 de desembre de 2019 al Camp Nou, però l’allibera d’indemnitzar-lo amb 500 euros, segons ha informat aquest dimarts Alerta Solidària, que ha exercit la seva defensa, a través de l’advocada Norma Pedemonte.  El TSJC raona que en el relat fàctic de la sentència de l’Audiència de Barcelona, que el va condemnar el març de 2022, recull que “l’agent va resultar agredit, però no amb lesions”, ni tampoc es recull la quantia de la responsabilitat civil. Amb aquest càstig, Bartés no haurà d’entrar en un centre penitenciari perquè no és  superior als 2 anys, com fixa la llei.

Brian Bartés va haver d’afrontar un segon judici, en ser identificat posteriorment en imatges pels Mossos d’Esquadra. El maig passat, l’Audiència de Barcelona va absoldre Bartés, a qui la Fiscalia demanava sis anys de presó per participar en una protesta contra el Consell de Ministres, que es va fer a Barcelona, el  21 de desembre 2018.  En la sentència, la secció sisena exposa que ha quedat provat que el veí de Mollet del Vallès va donar una empenta amb les dues mans a un agent dels Mossos, però, que ell no va donar-li cap puntada de peu, sinó que va ser una noia no identificada, i que amb aquesta acció no se’l pot condemnar pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. També el va absoldre del delicte de desordres públics en “no quedar acreditat”, que Bartés participés en els desordres de la Via Laietana. Per la protesta de Tsunami, la Fiscalia li demanava 2 anys de presó, finalment rebaixada a 1 any i 6 mesos.

“Tres anys de patiment”

Alerta Solidària ha valorat en un comunicat el greuge patit pel jove independentista. “Acaba aquí un recorregut judicial que, no podem oblidar-ho, ha comportat tres anys de patiment per al Brian i la seva família”, afirma Alerta, que sosté: “En Brian no s’ha aturat, segueix i seguirà lluitant per la llibertat.”  Des dels fets del 2017, la Fiscalia ha reclamat penes de presó desorbitades per a manifestants independentistes.

En la resolució, el tribunal del TSJC -format per les magistrades Àngels Vivas, Roser Bach i María Jesús Manzano- desestimen gran part de les al·legacions presentades per la defensa de Brian Bartés, com ara l’error de la valoració de la prova, realitzat pel tribunal de la secció 7a de l’Audiència de Barcelona, que el va condemnar a una pena inferior de 2 anys de presó. Es considera provat que el jove va donar una puntada de peu a les lumbars d’un agent de la Brigada Mòbil que havia caigut a terra, i que va ser identificat per dos agents, que van fer-li una foto, i també a través d’un vídeo que es va penjar a les xarxes socials. Amb tot, el TSJC revoca la indemnitzación perquè no s’han demostrat que patís lesions, ni s’han quantificat, com exigeix la jurisprudència en la responsabilitat civil.