Aquest dimarts, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat per al pròxim mes d'abril el judici Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga per l'organització de l'1 d'octubre. I des d'ERC, el seu partit, han emès un comunicat per manifestar el rebuig al judici als tres excàrrecs d'ERC sota la direcció d'Oriol Junqueras quan era vicepresident del Govern de la Generalitat. Ara, Josep Maria Jové és president del grup parlamentari i del Consell Nacional d'Esquerra, Lluís Salvadó director del Port de Barcelona i Natàlia Garriga consellera de Cultura. En el seu comunicat, ERC rebutja que se'ls jutgi per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, tot lamentant que es "persegueixin vies democràtiques com el referèndum del 2017".

Per ERC, aquest judici és una "mostra més de la causa general oberta des de fa anys contra l'independentisme" i en aquest context remarquen que l'amnistia pactada amb el PSOE és "la millor eina per posar el comptador a zero i iniciar una segona fase cap a la resolució del conflicte polític". Esquerra encara es troba estudiant el text que el passat dilluns els socialistes van registrar en solitari al Congrés dels Diputats i que els lletrats ja han validat. Ahir, la seva portaveu, Raquel Sans, va advertir que el partit es reservava la possibilitat de presentar esmenes durant el tràmit parlamentari per millorar la llei i dotar-la de la màxima seguretat jurídica possible, la gran obsessió dels republicans davant l'embat judicial. 

Les peticions de la Fiscalia contra Jové, Salvadó i Garriga 

Cal tenir en compte que el judici a Jové, Salvadó i Garriga durarà fins a dos mesos i coincidirà amb la tramitació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, que dictarà l'oblit a totes les causes del Procés, i s'estima que la seva entrada en vigor podria trigar un any. Sense anar més lluny, el PP ja ha reformat el reglament del Senat, aprofitant la seva majoria absoluta a la cambra alta per dilatar al màxim la tramitació d'aquesta llei. Cal recordar que la Fiscalia Superior de Catalunya demana 7 anys de presó, 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Jové, i 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys i 3 mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros per a Lluís Salvadó, pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització de l’1-O des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa per desobediència al Tribunal Constitucional pels preparatius del Referèndum, sota la direcció de Jové.