"Les afirmacions realitzades pel fiscal Sr. Rubira suposen un atac molt greu i sense cap justificació al Poder Judicial en conjunt i, amb això, al mateix sistema constitucional". Així resumeix la sala de govern l'opinió dels magistrats que s'han reunit avui en absència del president Jesús María Barrientos per fer un comunicat davant les declaracions que el fiscal de l'Audiència Nacional Pedro Rubira ha fet durant la vista prèvia del judici del major Josep Lluís Trapero i la cúpula política dels Mossos d'Esquadra.

La sala de govern titlla de "gravíssima irresponsabilitat" l'actitud d'avui del fiscal: "Qüestionar, per un membre del Ministeri Públic, en exercici de l’acció penal, la imparcialitat dels jutges i jutgesses que exerceixen a Catalunya, constitueix una gravíssima irresponsabilitat de qui té, precisament, per mandat constitucional i estatuari el deure de protegir l’exercici independent i imparcial de la jurisdicció".

I qualifica de "demagògica" i "ofensa" la seva intervenció a la vista que s'ha fet avui a l'Audiència Nacional: "Resulta del tot insòlit, i molt preocupant, que pugui utilitzar-se un judici d'intencions mancat del mínim sentit normatiu i fàctic en suport d’una pretensió processal. El Ministeri Fiscal pel seu rol que ocupa al procés i per l’alta funció que la Constitució li encomana, no pot cedir a la demagògia, a la banalitat o a l’ofensa per a la defensa dels interessos públics que representa".

En el comunicat que s'ha fet públic aquesta nit, els magistrats i jutges catalans defensen la seva imparcialitat i qualifica d'"irresponsable" el to de Rubira, representant a l'Audiència Nacional del ministeri públic: "La Sala de Govern vol insistir davant tots els que qüestionen de manera
interessada i irresponsable la tasca jurisdiccional que desenvolupem els jutges i jutgesses que exercim a Catalunya que ara i sempre actuarem en compliment dels nostres deures constitucionals, entre els quals la imparcialitat ocupa un lloc molt destacat. Milers d’actuacions diàries en garantia dels drets i llibertats de tots ho acrediten àmpliament".

El fiscal que representa l'acusació pública en el judici de Trapero ha dit exactament: "Realment vostès pensen que això no és competència de l'Audiència Nacional? Hi pot haver imparcialitat i serenitat si s'envia el delicte de sedició i rebel·lió a Catalunya?".

Al migdia, la mateixa fiscalia ha fet una nota d'aclariment matisant les paraules del fiscal que no ha pogut aturar l'enfrontament institucional entre jutges catalans i fiscalia.